Zijn deze Rembrandts te koop voor 150 mln?

In Frankrijk is opwinding ontstaan over een exportvergunning die is afgegeven voor twee meesterwerken van Rembrandt. Het gaat om de in 1634 geschilderde huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, dochter uit een Amsterdamse elitefamilie. De doeken horen tot Eric de Rothschild Collection. Waarom de adellijke familie een exportvergunning heeft aangevraagd bij het ministerie van Cultuur is niet duidelijk. Het kan zijn om de schilderijen te verkopen, het kan ook zijn om ze naar een ander land over te brengen. Woordvoerders van Rothschild in Parijs konden vanmorgen geen commentaar geven op berichten in diverse media dat de familie de schilderijen voor 150 miljoen zou willen verkopen.

Bob Haboldt, handelaar in oude meesters in New York, Parijs en Amsterdam, betwijfelt of de schilderijen wel te koop zijn. „De familie heeft het geld niet echt nodig.” Ook het genoemde bedrag verbaast hem. „Dit zijn behoorlijk sensationele schilderijen. Voor 150 miljoen zijn ze direct verkocht. Ik zou zeggen: 250 miljoen – per stuk.” (NRC)