Exitpolls Israël: nek-aan-nekrace Likud en Zionistisch Kamp

Aanhangers van de Likud-partij na het horen van de exitpolls.
Aanhangers van de Likud-partij na het horen van de exitpolls. Reuters / Nil Elias

Volgens de eerste exitpolls na de verkiezingen wordt het een nek-aan-nekrace in Israël tussen de centrum-rechtse Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu en het centrum-linkse Zionistisch Kamp.

Volgens een exitpoll hebben beide partijen 27 zetels behaald. Volgens een andere exitpoll heeft Likud 28 zetels; één zetel meer dan Zionistisch Kamp, een lijstverbinding tussen de Arbeiderspartij van Isaac Herzog en Hatnuah van Tzipi Livni.

Netanyahu heeft op Twitter een “grote overwinning” geclaimd.

“Tegen alle verwachtingen in: een grote overwinning voor Likud, een grote overwinning voor het rechts-nationalistische kamp, een grote overwinning voor de mensen uit Israël.

Belangrijk wie formateur wordt

Voor de coalitievorming is het belangrijk wie er als formateur wordt aangewezen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt in handen van president Rivlin, een partijgenoot van Netanyahu. Toch is het volgens onze correspondent Derk Walters niet vanzelfsprekend dat hij Netanyahu aanwijst: de twee staan niet op goede voet met elkaar.

Als Herzog van Zionistisch Kamp wordt aangewezen als formateur, zal hij halsbrekende toeren moeten uithalen om een coalitie te vormen, aldus Walters. Hij schreef daar eerder over:

“Hij zal, om te kunnen regeren, diverse linkse en centrumpartijen moeten overtuigen om deel te nemen aan een coalitie. Maar de Verenigde Arabische Lijst heeft bijvoorbeeld al gezegd geen plaats te nemen in een kabinet zolang Israël zich niet terugtrekt uit de Palestijnse gebieden. Ook zal Herzog de ultra-orthodoxe partijen moeten overtuigen – en die sluiten op hun beurt weer de liberale Lapid uit.

“Voor Netanyahu is het makkelijker: die kan waarschijnlijk een ‘logische’ rechtse coalitie vormen met Het Joodse Huis, Yisrael Beitenu en de ultra-orthodoxen. Daarvoor is het niet eens noodzakelijk dat zijn Likud-partij de grootste wordt. Een derde optie zou een ‘nationale’ coalitie van Likud met het Zionistische Kamp kunnen zijn, aangevuld met enkele centrumpartijen of de ultra-orthodoxen.”

Verenigde Arabische Lijst derde

Volgens de exitpolls is de Verenigde Arabische lijst de derde partij geworden, met 12 of 13 zetels. Dat werd ook zo voorspeld in de peilingen. De kans is klein dat de partij, voorstander van het einde van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden, deel zal uitmaken van een coalitie.

Netanyahu zei eerder vandaag dat hij bezorgd was over Arabische Israëliërs, die “in drommen” naar de stembussen kwamen en “de heerschappij van de rechtervleugel” in gevaar zouden brengen.

Zowel Netanyahu als Herzog moet met Kahlon

De nek-aan-nekrace tussen Likud en Zionistisch Kamp heeft ertoe geleid dat kleine partijen relatief weinig stemmen hebben gekregen. De vierde partij is het liberale Lapid, met 11 of 12 zetels. Daarna volgen Kulanu (10 of 9), het ultra-rechtse Het Joodse Huis (9 of 8), Shas (7), UTJ (7 of 6) en Lieberman (5).

De positie van Moshe Kahlon, de leider van de centrum-rechtse partij Kulanu, is belangrijk, aldus Walters: gaat hij voor Netanyahu of Herzog?

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Hoe dan ook zou zowel Herzog als Netanyahu de acht zetels van Kahlon nodig hebben voor een coalitie. Dat maakt diens positie ijzersterk,
Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Extreem-rechtse partij Yachad zou de kiesdrempel niet hebben gehaald. Klapje voor Netanyahu: vier zetels verloren voor rechtse coalitie.

Netanyahu scoort beter dan in peilingen

In de peilingen had Zionistisch Kamp een voorsprong. Maar vanwege het grote aantal zwevende kiezers in Israël, waren die niet erg betrouwbaar. Bovendien waren officiële peilingen in de laatste vijf dagen voor de verkiezingen verboden. Netanyahu heeft volgens Walters geprofiteerd van de nek-aan-nekrace met Zionistisch Kamp. “Hij laat zien dat hij nog niet afgeschreven is.”

Twitter avatar DerkWalters Derk Walters Campaigner Netanyahu heeft sinds vorige week een gat van vier zetels in de peilingen gedicht. Toch knap. Wel met zeer opruiende teksten.

Lees ook ‘Zeven vragen en antwoorden over de verkiezingen in Israël’