Euro omlaag, beurs omhoog: AEX toucheert 500 puntengrens

Nu de Europese geldpers draait, blijft de euro dalen en de beurzen stijgen. Zorgen over een zeepbel groeien.

Steile klim in 2015

De Europese beursindices blijven de laatste weken maar stijgen. De AEX ging sinds begin dit jaar ruim 17 procent omhoog. De Amsterdamse beursindex is al twee dagen lang in de ban van de grens van 500 punten. Die was aan het eind van deze ochtend nog net niet bereikt: de index kwam tot 499,30 punten.

De Duitse DAX bereikte maandagmiddag al een recordstand van ruim 12.000 punten, en ook andere Europese beurzen in bijvoorbeeld Frankrijk en Engeland beleven de laatste weken een hausse.

Tegelijkertijd blijft de euro juist snel dalen in waarde, met name ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro daalde gisteren kort tot iets boven de 1,04 dollar, het laagste punt sinds 2003. Vanochtend herstelde de koers zich iets: tot 1,05 dollar.

De twee fenomenen hebben allebei te maken met het in januari aangekondigde monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Die koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan schuldpapier op, om de zeer lage inflatie in de eurozone omhoog te krijgen. Daardoor komen er veel goedkope euro’s op de markt, en blijkbaar zien veel investeerders de aandelenbeurs als de beste beleggingsoptie voor dat geld.

Door het monetaire beleid neemt de kans op zeepbellen toe, denken veel experts. Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank waarschuwde daar vorige week al voor.