‘Een wolf kan per dag zo’n 200 kilometer afleggen’

Dat stond op nrc.nl

Illustratie Jet Peters

De aanleiding

Voor het eerst sinds het einde van de negentiende eeuw werd er vorige week een wolf gespot op Nederlandse bodem. De verkenningstocht van de wolf, langs dorpjes in Drenthe en Groningen, werd op de voet gevolgd door de media. „Een wolf kan per dag zo’n 200 kilometer afleggen”, schreef onze nieuwssite nrc.nl in een bericht over de omzwervingen van de wolf.

„Dat zou 16 uur lang met een snelheid van 12,5 kilometer per uur zijn”, mailde lezer Joost Molenaar ons. „Hebben wolven echt zo’n indrukwekkend uithoudingsvermogen?”

Waar is het op gebaseerd?

De redacteur van nrc.nl parafraseerde Rein Munniksma, gedeputeerde van de provincie Drenthe, die een dag na de eerste melding van de wolf liet weten dat hij – ondanks de forse actieradius van 200 kilometer – ervan uitging dat de wolf nog in de provincie was. „Dat getal had ik in mijn hoofd zitten en heb ik een keer in een van de wolvenpublicaties gelezen”, zegt Munniksma, die benadrukt dat dit alleen mogelijk is „onder extreme omstandigheden”. Waar hij het precies heeft gelezen weet hij niet meer.

En, klopt het?

Eerst zelf maar even rekenen. Op YouTube staan fascinerende beelden die een automobilist heeft gemaakt van de wolf die door een straat in het Groningse dorp Kolham rent. Ter plaatse meten we de door de wolf afgelegde afstand in de 21,51 seconden durende video: 88,91 meter. Het tempo van een wolf die ietwat verward door een Nederlandse woonwijk rent, is dus 14,9 kilometer per uur. 13,5 uur doorrennen in dit tempo, dat er voor de wolf niet heel erg inspannend uitziet, en hij is 200 kilometer verder.

„Ik denk dat als een wolf echt gestrest is, hij dat op een dag wel redt”, zegt wolvenexpert Leo Linnartz van stichting Wolven in Nederland. „Maar gebruikelijk is het niet. Zo’n 70 kilometer per dag. Dat is gebruikelijk.” Maar ook Linnartz meent dat hij zoiets weleens heeft gelezen, maar waar weet hij niet. „Wellicht weten ze bij Wolfsregion Lausitz meer.”

Wolfsregion Lausitz is een Duits bureau dat de verspreiding van wolven in de regio, grenzend aan Polen, bijhoudt. Samen met wetenschappers van het LUPUS-instituut worden enkele wolven via gps-halsbanden in de gaten gehouden. Via deze methode is in kaart gebracht dat er wolven zijn die tot wel 2.000 kilometer hebben afgelegd. Maar dat gebeurde in enkele weken, niet in één dag. „Wolven kunnen veel lopen, maar 200 kilometer op één dag is wel heel veel”, zegt Vanessa Ludwig van het bureau. „De wolf is ook alleen actief als het schemert of donker is, overdag slaapt hij vooral.”

De 14,9 kilometer per uur van onze meting vindt ze al een flink tempo. „Bij een normale draf legt een wolf tussen de 8 en 10 kilometer per uur af. Maar dat hij in een woonwijk wat sneller loopt is niet heel vreemd, hij zal zich niet helemaal op zijn gemak hebben gevoeld.”

Maar als de wolf gestrest is, en nergens een geschikte rustplek kan vinden, zou 200 kilometer dan kunnen? Heel misschien wel, denkt Ludwig. „Maar normaal is het niet. En metingen die dit bewijzen, hebben we niet.”

Ook de Deense wolvenonderzoeker Liselotte Wesley Andersen van de Aarhus Universiteit durft er geen uitspraak over te doen. „Zeventig kilometer op een dag is normaal, maar tweehonderd? Ik zou daar geen enkele bron voor weten.”

Conclusie

Wetenschappers twijfelen: 70 kilometer op een dag is normaal, maar onder extreme omstandigheden zou het misschien best kunnen dat een wolf 200 kilometer op een dag aflegt. Maar omdat ieder bewijs ontbreekt, beoordelen we de stelling „een wolf kan per dag zo’n 200 kilometer afleggen” als ongefundeerd.

Ook een bewering zien langs komen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt

    • Lex Boon