Edith Schippers’ suggestie van anti-VVD-complot werkt goed

Illustratie Pavel Constantin

Uit Amerikaanse voorbeelden blijkt dat de aanval van Edith Schippers op het lekken aan media effectief kan zijn, schrijft UvA-hoogleraar Mediastudies Mark Deuze.

Volgens Edith Schippers (VVD), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is het geen toeval dat er juist nu, zo vlak voor de verkiezingen, informatie over allerlei affaires binnen de VVD naar buiten komt. Ze impliceert de journalistiek in haar speculatie, aangezien het journalisten zijn die met dit soort nieuws aandacht genereren voor wat er speelt in de politiek. Ze gebruikte dit weekeinde de pagina’s van De Telegraaf en de camera’s van de publieke omroep om haar visie uit te dragen.

Volgens Schippers zijn er journalisten bij programma’s als Nieuwsuur, tijdschriften als Vrij Nederland en dagbladen als NRC Handelsblad die er moedwillig op uit zijn een partij als de VVD in een kwaad daglicht te stellen. Een dergelijk beschadigingsoffensief is niet alleen van deze tijd, aldus de minister: ook in voorgaande jaren kwam er vlak voor de verkiezingen plotseling nieuws naar buiten dat de VVD imagoschade berokkende. Het gaat dus om een structurele en zorgvuldig geregisseerde campagne, waaraan de journalistiek blijkbaar van harte haar medewerking verleent.

Dit complotdenken over de rol van de journalistiek in de politiek is niet nieuw en appelleert aan hetzelfde sentiment dat na de moord op Pim Fortuyn overal te zien en te horen was. Aan een hek van het Hilversumse Media Park hing destijds een bord ‘De media hebben Pim Fortuyn vermoord’ en tijdens demonstraties klonk de leus ‘Wouke en Wim, hebben jullie nou je zin’ (verwijzend naar Den Haag Vandaag-correspondente Wouke van Scherrenburg en PvdA-politicus Wim Kok).

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Edith Schippers’ suggestie van anti-VVD-complot werkt goed’ (€)