Drie arrestaties vanwege miljoenenfraude Centurion

Geld ANP / Koen Suyk

Bij een onderzoek naar mogelijke miljoenenfraude door beleggingsfonds Centurion Vastgoed BV zijn vandaag drie mensen opgepakt. Dat meldt het Openbaar Ministerie, dat het onderzoek leidt. De arrestaties werden verricht toen de fiscale opsporingsdienst FIOD bedrijfspanden en woningen doorzocht in Arnhem en Nijmegen.

Bij de doorzoekingen zijn administratie en computers in beslag genomen. Volgens het OM hebben beleggers door de fraude tientallen miljoenen euro’s verloren. Centurion wordt verdacht van het verstrekken van valse informatie aan klanten over onder meer investeren in onroerend goed in Costa Rica. Hierbij zouden inleggelden zijn gebruikt om fictieve rendementen uit te keren, een praktijk die ook wel “Ponzifraude” wordt genoemd.

De curator deed vorig jaar bij het faillissement van Centurion aangifte van mogelijke faillissementsfraude. Ingelegde gelden zouden, in het zicht van het naderend faillissement, zijn gebruikt voor een ander bedrijf.

Komende vrijdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris. Naast het onderzoek naar de beleggingsfraude loopt er een vermogensonderzoek waarbij de geldstromen onder de loep worden genomen en wordt gekeken naar waar het ingelegde geld is gebleven.

    • Casper van der Veen