Dit schrijven andere media vandaag

Foto iStock

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

APG wil toch beleggen in windenergie

APG heeft zich bedacht en gaat mogelijk toch investeren in windenergie, schrijft de Volkskrant. Vorig jaar oordeelde de pensioenbeheerder nog dat het economisch risico van windmolenparken op de Noordzee te groot was en het rendement te laag.

Na nieuw onderzoek naar de investeringsrisico’s blijkt dat windenergie wel voldoet aan de rendementseisen van het fonds. APG verwacht dat investeringen in de duurzame energie te kunnen verdubbelen. Daarom zou het mogelijk nu bereid zijn om ‘enkele honderden miljoenen’ te willen investeren in projecten als windpark Borssele.

De timing van deze nieuwe denkwijze komt gelegen. Pensioenfondsen als APG staan onder druk van de zogeheten ‘divestment’-beweging, schrijft de Volkskrant. Die willen dat de bedrijven snijden in de beleggingen in fossiele energie.

Geslaagde aandelenemissie Delta Lloyd

Delta Lloyd maakte gisteravond bekend dat het 338 miljoen euro heeft opgehaald na de uitgifte van 19,9 miljoen nieuwe aandelen, schrijft het FD.

De emissie zou binnen 2,5 uur al meerdere malen overschreven zijn. De aandeelkoers van Delta Lloyd sloot gisteren af op 17,05 euro; de nieuwe aandelen werden verkocht voor 17 euro. De verzekeraar gaf de nieuwe aandelen uit terwijl er nog veel onduidelijkheden zijn over de invoer van het zogeheten Solvency II. Dit is een pakket aan strikte eisen, dat volgend jaar van kracht gaat, aan het vermogen van verzekeraars om aan verplichtingen in de toekomst te voldoen.

De regelgeving is nog niet volledig uitgewerkt, dus bedrijven als Delta Lloyd weten nog niet of ze kunnen voldoen aan de nieuwe eisen. Volgens de Telegraaf kan de verzekeraar in ieder geval de komende negentig dagen geen aandelen meer uitgeven.

Lufthansa woensdag niet in de luft

Reizigers die woensdag met Lufthansa vliegen moeten mogelijk hun plannen aanpassen. De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij leggen het werk neer, schrijft Z24. Tussen 00.01 en 23.59 zal er gestaakt worden op vluchten met de korte- en middellange afstanden. De werkzaamheden van dochtermaatschappijen German Wings en Wings Euro zullen echter niet verhinderd worden.

De piloten staken omdat zij het niet eens zijn met de nieuwe arbeidsvoorwaarden van Lufthansa. Voorgestelde pensioenhervormingen zouden jonge piloten benadelen. Daarnaast gaan de onderhandelingen tussen vakbonden en vliegvaartmaatschappij over de toekomst van Lufthansa en daarover zijn de meningen sterk verdeeld, schrijft Süddeutsche Zeitung.

    • Hans Klis