De schadepost van een opgeblazen banaan

Feyenoord hoort donderdag hoe kostbaar een opgeblazen plastic banaan kan zijn die in de richting van het veld wordt gegooid. Dan velt de strafcommissie van de UEFA het vonnis naar aanleiding van de ongeregeldheden die zich voordeden tijdens de wedstrijd die Feyenoord 26 februari in De Kuip tegen AS Roma speelde.

Dat er straf volgt, is onvermijdelijk. Er werden meer voorwerpen naar spelers geworpen en weer waren sommige trappen bij de tribunes geblokkeerd in strijd met de veiligheidsvoorschriften. Daar staan ten minste flinke boetes op, zeker voor een recidiverende club als Feyenoord.

Maar als de opgeblazen banaan als een uiting van racisme wordt beschouwd, volgt er een nog zwaardere sanctie. Dan zal de volgende Europese wedstrijd van Feyenoord in Rotterdam zich voor geheel of gedeeltelijk lege tribunes moeten afspelen. Een troosteloos decor, met dank aan die supporters die het niet konden verdragen dat er ook een tegenpartij op het veld stond, en die ook nog zo brutaal was om een doelpunt te maken.

De UEFA voert een prijzenswaardige kruistocht tegen racisme, onder meer met een filmpje dat op avonden van Europees voetbal op tv is te zien. Nee tegen racisme, zeggen Arjen Robben, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en andere topvoetballers daarin op stellige toon. Of het nu gaat om huidskleur, ras, etniciteit of religie: de voetbalunie pikt het niet.

Een speler die zich schuldig maakt aan racistisch gedrag, krijgt al gauw een schorsing van een wedstrijd of tien. Officials worden gelukkig evenmin gespaard. Carlo Tavecchio, de voorzitter van de Italiaanse bond, mag een half jaar geen werkzaamheden voor de UEFA verrichten en op het congres dat de voetbalunie volgende week houdt, mag hij niet verschijnen. Hij keerde zich tegen het grote aantal donkergekleurde spelers in de Italiaanse competitie, bedacht een denkbeeldige voetballer die hij Opti Poba doopte en zei: „Vroeger at hij bananen en nu speelt hij ineens voor Lazio.” Ook de Engelse voetbalbond spaarde Dave Whelan niet, die twintig jaar voorzitter is geweest van Wigan Athletic. In een interview met The Guardian bleek hij het heel gewoon te vinden om een Chinees spleetoog te noemen en beweerde hij dat Joden meer dan wie ook op geld uit zijn. Whelan mocht zich zes weken niet in een voetbalstadion vertonen en kreeg een boete. Hij besloot deze maand het voorzitterschap over te doen aan zijn kleinzoon.

Blijft de vraag wat Feyenoord-supporters toch met opgepompte bananen moeten. Toen Stanley Menzo, keeper in de vorige eeuw van onder meer Ajax en PSV, weleens een eetbare banaan naar zijn doelgebied kreeg geslingerd, was er geen twijfel mogelijk: onversneden racisme. Maar Feyenoord zelf telt veel donkergekleurde spelers in zijn selecties. Het is vrijwel uitgesloten dat supporters zo’n opgeblazen plastic geval het veld op gooien om eens even lekker racistisch te doen. Toch hadden Roma-voetballer Gervinho uit Ivoorkust en enkele van zijn medespelers dat idee wel, toen zo’n malle banaan in zijn buurt landde. En de scheidsrechter rapporteerde het.

Misschien helpt het dat een oud-Feyenoorder, Sekou Cissé, ook een Ivoriaan, naar Gervinho heeft gebeld om uit te leggen dat die opblaasbananen niet anders zijn dan een sfeeractie. Waarmee Cissé, nu speler van KRC Genk, zijn vroegere club misschien wel een grotere dienst heeft bewezen dan ooit op het veld: hij was meestal geblesseerd.

NAC-supporters, onlangs op bezoek in De Kuip, geloven minder in onschuld van de bananenact, getuige de tekst op een spandoek: Niet recht lullen wat krom is. Maar Feyenoord verdient hier het voordeel van de twijfel. En wat betreft volwassen mannen die een plastic banaan opblazen en hem en daarna naar het veld gooien: lachen hoor.

    • John Kroon