#Dagkalender van de Wereldliteratuur: St. Patrick’s Day!

Vandaag vieren Ieren over de hele wereld St. Patrick’s Day. Vijftig jaar geleden verscheen de roman The Red and the Green, over een Iers-Engelse familie in de aanloop naar de Paasopstand van 1916. De auteur groeide in de jaren zestig en zeventig uit tot de grootste schrijfster die ooit Ierland verliet.

‘Romantic Rationalist’ luidde de ondertitel van de studie over Sartre die de filosofe Iris Murdoch in 1953 publiceerde. Het is ook een goede kenschets van Murdoch als fictieschrijfster: vanaf haar debuut Under the Net (1954), een komische schelmenroman over een schrijver-bohémien in Londen, bewoog ze zich in haar boeken TheSeaTheSeatussen romantiek en rationalisme. De in Dublin geboren Murdoch (1919-1999) was een ethica die de literatuur zag als een middel om mensen na te laten denken over het leiden van een deugdzaam leven; romans als The Bell (1958, over een religieuze commune die opgeschrikt wordt door de komst van twee amorele figuren) en The Nice and the Good (1968, over moreel zwalkende middenklassers met zomervakantie) gaan over de tegenstelling tussen goed en kwaad en de zin van maatschappelijke conventies.

In de jaren 60 en 70 schetste de productieve Murdoch als geen ander de alledaagse ethische (liefdes)problemen van ploeterende Engelse intellectuelen, bijvoorbeeld in The Black Prince (1973) en Nuns and Soldiers (1980); voor The Sea, The Sea, over een meedogenloze toneelregisseur die zijn jeugdliefde hervindt en weer in de steek laat, kreeg ze in 1978 de Booker Prize. Daarna werden haar romans steeds langer en minder spits. Dat ze vlak voor haar dood weer in de belangstelling kwam, was het gevolg van een (in 2001 verfilmd) boek dat haar echtgenoot John Bayley over haar laatste jaren als alzheimerpatiënt publiceerde: Iris (1998).

Voor meer edities van de ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz