China heeft inmiddels een eigen ‘Pixar’

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Pixar kan binnenkort wel inpakken in Azië. De eerste film van China’s antwoord op de Amerikaanse animatiestudio, Light Chaser Animation van internetondernemer Gary Wang, lanceerde afgelopen week haar eerste trailer: Door Guardians. In de redelijk ontoegankelijke markt voor westerse filmmakers, kan dit een gat in de markt zijn voor oprichter Wang.

De trailer van Door Guardians:

Dan maakt het ook nog niet zoveel uit dat de kwaliteit van Light Chaser Animation achterloopt op die van Amerikaanse concurrenten. Het talent lijkt de studio wel al in huis te hebben, schrijft The Wall Street Journal. Wang nam voormalige animatoren van Pixar, Colin Brady, DreamWorks Animation, Han Lei, aan als leidinggevenden voor zijn nieuwste onderneming.

Hoewel de vaak low-budget Chinese animatiefilms het nog moeten afleggen tegen Westerse films als Despicable Me, denkt Wang dat Door Guardians met een bescheiden budget van 24 miljoen yuan kans maakt om makkelijk winst te maken. Chinese animatiefilms hebben namelijk nog alle ruimte om te groeien op de binnenlandse markt. Zij maken nu nog 4 procent op van de totale opbrengsten van bioscoopbezoek. Wang en zijn investeerders hebben vertrouwen dat ze dat percentage en de winst uit animatiefilms omhoog kunnen krijgen de komende jaren.

Panasonic breidt uit in communicatie scheepvaart en mijnbouw

Panasonic neemt het Amerikaanse satellietcommunicatiebedrijf ITC Global over. Welk bedrag het Japanse conglomeraat neertelt voor het bedrijf, dat zich specialiseert in scheepvaart en mijnbouw, is onbekend maar volgens Asia Nikkei Review gaat het om vele tientallen miljarden yen.

Ondanks de overname blijft ITC Global als zelfstandige dochtermaatschappij bestaan en blijft ook het management zitten. Het Amerikaanse satellietcommunicatiebedrijf uit Texas haalt jaarlijks zo’n honderd miljoen dollar aan inkomsten binnen met werkzaamheden in meer dan zeventig landen.

Voor Panasonic is ITC Global een belangrijke en lucratieve toevoeging aan de eigen activiteiten op het gebied van satellietcommunicatie. Het Japanse bedrijf biedt diensten aan voor commerciële vliegvaart en beheerst via het Amerikaanse dochterbedrijf Panasonic Avionics 80 procent van de entertainmentsystemen in vliegtuigen.

Japanse verzorgingstehuizen in handen Singaporees fonds

Het Singaporese gezondheidszorg-vastgoedfonds Parkway Life Reit breidt flink uit in Japan, meldt The Straits Times. De firma neemt ter waarde van bijna 70 miljoen Australische dollar vijf verzorgingstehuizen over van Japanse concurrenten.

Door de uitbreiding bestaat de portfolio van Parkway Life Reit (zo’n 546 miljoen dollar) nu voor 34 procent uit vastgoed in Japan. Het Singaporese fonds ziet de investering in nieuwe locaties in de Hokkaido en Aichi prefecturen als de logische stap van Parkway Life Reit’s lange termijn-strategie in Azië.

    • Hans Klis