Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Chauffeurs van UberPOP belaagd

Taxi-chauffeurs in Brussel protesteren tegen UberPOP.
Taxi-chauffeurs in Brussel protesteren tegen UberPOP. Foto EPA / Olivier Hoslet

Chauffeurs van de nieuwe taxidienst UberPOP zijn in Amsterdam belaagd. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie. Ten minste twee chauffeurs hebben aangifte gedaan.

In de ene zaak gaat het om een chauffeur die klemgereden is. Hij gaf aan dat daarbij personen betrokken waren die hun gezicht hadden bedekt. Bij de tweede aangifte gaat het om roekeloos rijgedrag. In die zaak is geen sprake van een groep gemaskerde mannen, zoals de Telegraaf beschrijft, aldus Esther Izaks, woordvoerder van Politie Amsterdam.

Taxichauffeurs tegen vernieuwing

UberPOP denkt dat een kleine groep reguliere taxichauffeurs achter de aanvallen zit. Niek van Leeuwen, General Manager Benelux bij Uber, zegt:

“We hebben foto’s en filmpjes van de incidenten, gemaakt door UberPOP-chauffeurs en omstanders. Daarop is te zien dat auto’s met blauwe kentekenplaten betrokken zin bij het geweld.”

UberPOP in Nederland verboden

UberPOP is een dienst waarmee particulieren anderen kunnen vervoeren tegen betaling, een lager bedrag dan reguliere taxi’s vragen. De dienst van Uber is sinds vorig jaar zomer actief in Amsterdam en inmiddels ook in Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Klanten kunnen UberPOP-taxi’s oproepen via een app op de smartphone.

Het vervoer via UberPOP is door de rechter in Nederland verboden.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse chauffeurs van UberPOP zijn lastiggevallen. In februari werden UberPOP-chauffeurs in Utrecht en Amsterdam geïntimideerd door reguliere taxichauffeurs. In Utrecht vond een incident plaats waarbij een UberPOP-chauffeur werd klemgereden.

De Amsterdamse politie maakte in februari al een melding van drie incidenten waarbij UberPOP-auto’s werden klemgereden en inzittenden lastiggevallen.

Volgens van Leeuwen gaat het om in totaal vijf aangiftes met ernstige geweldsincidenten: achtervolging, klemrijden, vernieling van de auto en geweld.

“Sinds de liberalisering van de taximarkt in 2000 is de weg vrijgemaakt voor innovatie. Uber springt daarop in, maar nu probeert een groep met geweld vernieuwing in de taxiwereld tegen te gaan en dat moet stoppen.”

Lees ook het artikel van NRCQ: ‘Uber - hoe één app de hele taxibranche op zijn kop zet’ (€).