Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Buddy Elias overleden, laatst levende familielid van Anne Frank

In zijn huis in het Zwitserse Basel is gisteren op 89-jarige leeftijd Buddy Elias overleden, acteur, het laatst levende familielid van Anne Frank, en voorzitter van het Anne Frank Fonds.

Buddy Elias op de rode loper voorafgaand aan de première van de theatervoorstelling ANNE vorig jaar.
Buddy Elias op de rode loper voorafgaand aan de première van de theatervoorstelling ANNE vorig jaar. ANP / Robin van Lonkhuijsen

In zijn huis in het Zwitserse Basel is gisteren op 89-jarige leeftijd Buddy Elias overleden. In Zwitserse media wordt hij herdacht als acteur, in Nederland is hij vooral bekend doordat hij de neef was van Anne Frank en doordat hij, als laatst levende directe familielid van haar, voorzitter werd van het Anne Frank Fonds. Dit fonds is de universele erfgenaam van Annes vader Otto Frank en beheert onder meer de rechten op het dagboek van Anne Frank.

Bernhard ‘Buddy’ Elias werd in 1925 Frankfurt geboren. Daar woonde het gezin van Otto en Edith Frank toen ook nog. Otto Franks zuster Leni was Buddy’s moeder. In 1931 verhuisde de familie Elias naar Zwitserland, zodat hij persoonlijk geen gevaar van de nazi’s te duchten heeft gehad. Toch is ook zijn leven door de jodenvervolging en -vernietiging getekend. Elias heeft zijn latere leven in dienst gesteld van de nagedachtenis van zijn nichtjes Margot en Anne en van hun moeder Edith. “Er gaat heen dag voorbij of ik denk aan hen”, heeft hij meermaals verklaard.

Brief van Anne toen hij 17 werd

Voor zijn zeventiende verjaardag, 2 juni 1942, kreeg hij nog een brief uit Amsterdam van zijn nichtje Anne. Ruim een maand later kreeg hij een briefkaart van de familie. Dat was op 5 juli 1942, een dag voordat ze onderdoken in het Achterhuis.

Buddy Elias heeft na de dood van zijn oom in 1980 diens werk overgenomen voor het liefdadigheidsfonds dat Otto Frank had opgericht. Het Fonds schrijft op zijn website:

“Zijn hele leven was Buddy Elias onwankelbaar toegewijd aan de nagedachtenis van de slachtoffers van het nationaal-socialisme en aan de strijd tegen discriminatie en antisemitisme.”

Internationale carrière als acteur

Als toneelspeler had Elias een internationale carrière, als filmacteur speelde hij regelmatig in internationale producties – zij het dat hij daar doorgaans Duitse rollen vervulde. Zo speelde hij een bijrol in Charlotte (1981) van Frans Weisz en, diep in de tachtig al, nog een rabbijn in de film Monuments Men (2014) van George Clooney.