Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Britse toezichthouder verbant oud-handelaar Rabobank - eerste keer na Libor

Exterieur van de Rabobank
Exterieur van de Rabobank ANP / Koen van Weel

De Britse financiële toezichthouder FCA heeft een voormalige handelaar van Rabobank verbannen uit de financiële sector in Groot-Brittannië vanwege zijn betrokkenheid bij de fraude met het interbancaire rentetarief Libor. Dat heeft de FCA vandaag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de FCA een dergelijke maatregel neemt in de Libor-affaire.

Paul Robson werkte op het kantoor van Rabobank in Londen. Hij was één van de handelaren die bij de internationale poot van de Rabobank jarenlang bleek te hebben gefraudeerd met de Libor-rente, een hoeksteen van het financiële stelsel. Hij bekende vorig jaar in de Verenigde Staten schuld aan het manipuleren van het rentetarief. Zijn veroordeling in de VS staat gepland voor 2017.

De affaire kostte topman Piet Moerland en Sipko Schat de kop. Rabobank trof ook een megaschikking van 774 miljoen euro aan Amerikaanse en Europese toezichthouders. Haar reputatie raakte zwaar beschadigd. Een andere voormalige handelaar van Rabobank heeft inmiddels ook schuld bekend aan de fraude.

In een eerdere versie van dit bericht stond per abuis dat het de eerste keer was, zonder specificatie. Het is de eerste keer dat dit gebeurt in de Libor-affaire.