Boskalis verliest zaak over beschermingsmuur Fugro

Het bedrijfslogo van bodemonderzoeker Fugro.
Het bedrijfslogo van bodemonderzoeker Fugro. Foto ANP / Lex van Lieshout

Boskalis heeft de rechtszaak gericht tegen de beschermingsmuur rond Fugro verloren. De bodemonderzoeker hoeft het onderwerp niet op de agenda te zetten van de aandeelhoudersvergadering, zoals Boskalis in een kort geding had geëist.

Dat heeft de rechtbank in Den Haag zojuist besloten.

Twitter avatar HaagseRechtbank Rechtbank Den Haag Vordering Boskalis tegen Fugro afgewezen. http://t.co/Z3mWTinOCJ

Waarom de eis van Boskalis is afgewezen, maakte de rechtbank nog niet bekend “gezien de zeer korte termijn” waarop de kortgedingrechter gevraagd was een oordeel te vellen. De agenda voor de aandeelhoudersvergadering moet donderdag verstuurd worden.

Fugro heeft het onderwerp wel op de agenda gezet als bespreekpunt, “om de mening van de aandeelhouders over dit onderwerp te peilen”. Boskalis wilde echter dat het onderwerp ter stemming zou worden gebracht.

Beschermingsmuren
Boskalis wilde dat de aandeelhouders - het baggerbedrijf heeft zelf 20 procent van de aandelen - op de vergadering van 30 april kunnen stemmen over een van de drie beschermingsconstructies van de bodemonderzoeker tegen een vijandige overname. Het gaat daarbij om een op de Curaçao gevestigde stichting, waarmee Fugro bij een overnamebod de operationele activiteiten uit het beursgenoteerde bedrijf kan onttrekken.

Boskalis wil dat deze beschermingsmuur wordt afgebroken. Eerder noemde een woordvoerder de constructie “niet meer van deze tijd”. Het is onduidelijk waarom het bedrijf de muur afgebroken wil hebben.

De baggeraar en maritiem dienstverlener nam eind vorig jaar een belang in Fugro, maar heeft steeds benadrukt niet uit te zijn op een volledige overname. Fugro liet eerder weten “sterk te hechten aan de eigen onafhankelijkheid”.

Beide Nederlandse ondernemingen doen veel werk voor de olie- en gasindustrie. Boskalis nam eerder maritiem dienstverlener Smit en Dockwise, gespecialiseerd in zwaar zeetransport, over.

Lees de uitleg vooraf over de rechtszaak op NRC Q: Wie is nou de baas bij Fugro, bestuur of aandeelhouders?. Daar kan je ook meer uitleg vinden over beschermingsconstructies: Dit wist je nog niet over beschermingsmuren.