Bedrijf zoon Faber maakte ook site Eerste Kamerfractie PVV

Ook de Eerste Kamerfractie van de PVV heeft het bedrijf van PVV’er Marjolein Faber ingezet voor het beheer van de fractiewebsite. Dat bevestigt Faber voor de camera van RTL. Ze wil niet zeggen of er voor betaald is.

Foto ANP / Bas Czerwinski

Ook de Eerste Kamerfractie van de PVV heeft het bedrijf van de zoon van Marjolein Faber ingezet voor het beheer van de fractiewebsite. Dat bevestigt Faber voor de camera van RTL. Ze wil niet zeggen of er voor betaald is. PVV-leider Wilders noemt de kwestie in een reactie “onhandig”.

Faber is PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer en de Provinciale Staten van Gelderland. Voor de website van de Gelderse fractie ontving het bedrijf van Fabers zoon ongeveer vierduizend euro per jaar. Dit werd betaald uit het door de provincie gesubsidieerde fractiebudget. Volgens Faber is de samenwerking voor beide websites stopgezet.

Broncode laat zien dat site door MR Websites werd beheerd

De PVV-website voor de Eerste Kamer werd in ieder geval sinds 2013 beheerd door ‘MR Websites’, waar Fabers zoon Martijn mede-eigenaar van is. Tussen december 2012 en juni 2013 verschenen in de broncode van de website verwijzingen die herleidbaar zijn naar dit bedrijf.

De Gelderse PVV besloot in oktober 2012 in zee te gaan met het bedrijf van Fabers zoon. Dat bedrijf was een maand eerder, in september, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Faber zette zich in voor integriteit

Marjolein Faber profileerde zich de afgelopen vier jaar in Gelderland als strijder voor integriteit. Zo trok ze in 2012 fel van leer tegen Co Verdaas (PvdA) die als gedeputeerde in Gelderland onjuiste declaraties indiende. Verdaas, inmiddels staatssecretaris, trad af.

Volgende week besluiten de fractievoorzitters van de Eerste Kamer of ze de besteding van hun fractiebudgetten voortaan jaarlijks openbaar maken. Hierover werd vanmiddag op initiatief van Kamervoorzitter Broekers-Knol besloten na vragen over de besteding van de budgetten door RTL en NRC.

    • Christiaan Pelgrim