Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Zelfs als jurylid van een talentenjacht kun je te bot zijn

Dat juryleden van talentenjachten op televisie bot kunnen zijn, is de reden voor velen om überhaupt te kijken naar dergelijke programma’s. Maar zelfs in dit soort shows kun je te ver gaan, zo ontdekten twee juryleden van het Nieuw-Zeelandse The X Factor gisteren. Ze zijn ontslagen.

Het echtpaar Willy Moon en Natalia Kills tijdens The X Factor New Zealand
Het echtpaar Willy Moon en Natalia Kills tijdens The X Factor New Zealand Foto screenshot YouTube

Dat juryleden van talentenjachten op televisie bot kunnen zijn, is de reden voor velen om überhaupt te kijken naar dergelijke programma’s. Maar zelfs in dit soort shows kun je te ver gaan, zo ontdekten twee juryleden van het Nieuw-Zeelandse The X Factor gisteren. Ze zijn ontslagen.

Je zou denken dat het kaf wel van het koren is gescheiden wanneer talentenjachten in de fase van liveshows zijn aanbeland. Maar gisteren kreeg de 25-jarige Joe Irvine, een van de laatste twaalf kandidaten, er genadeloos van langs na zijn optreden (hij zong Cry me a River van Aretha Franklin) in The X Factor New-Zealand. De daders: de twee juryleden Natalie Kills en Willy Moon, die in het dagelijks leven getrouwd zijn:

Van gejuich tot gelach tot boegeroep

Het is de outfit van Irvine - die qua uiterlijk en kleding wat wegheeft van Moon - waar Kills, een Engelse zangeres bekend van het nummer Saturday Night, over valt:

“Dames en heren, ik ga beginnen met het overduidelijke: we hebben een dubbelganger in ons midden.”

In eerste instantie juicht het publiek, denkende dat Kills de outfit van Irvine kan waarderen. Maar het jurylid gaat door met de woorden: “Ik walg van de mate waarin je mijn man hebt gekopieerd. Heb je geen respect voor originaliteit?” Het publiek lacht dan nog, maar dat verandert al snel in boegeroep als Kills bloedserieus blijkt te zijn.

“Ik schaam me kapot om hier in jouw bijzijn te zitten en je mijn mening te moeten geven.”

Daarmee is de vernedering voor Irvine nog niet compleet. Moon, een Nieuw-Zeelandse zanger, die naast zijn vrouw zit doet ook nog een duit in het zakje:

“Ik vind je outfit nogal creepy en ik heb het gevoel alsof je zo iedereen uit het publiek gaat vermoorden.”

‘Gelaten reactie’

Irvine staat intussen nog altijd op het podium. Hij reageert in eerste instantie gelaten en zegt dat hij zichzelf er wel goed uit vindt zien. De reacties na de show zijn echter alles behalve gelaten. Op Twitter buitelen de mensen over elkaar heen om het gedrag van het echtpaar Kills en Moon te veroordelen en Irvine te steunen:

Twitter avatar melblatt melanie blatt Ive tried to keep my cool and stay professional but really @nataliakills ? Sorry love , you’re a twat https://t.co/l2lIE21G99
Twitter avatar edsheeran Ed Sheeran @jooe63_joe don’t worry about what anyone else says man. Enjoy yourself with it, that’s what singing is about, not what other people think
Twitter avatar teresaeharris1 Teresa Harris @jooe63_joe What ignorant and vicious comments. She’s ruined her career and you’re reaction to her ignorance will make you a hero

Met name de claim van Kills dat Irvine “onorigineel” is en de outfit van haar man zou hebben gejat, is bron van vermaak op social media:

Er wordt een petitie gestart om Kills te ontslaan die al snel ruim 77.000 handtekeningen verzamelt. Vervolgens besluit MediaWorks, het bedrijf achter zender TV3 dat The X Factor uitzendt, de twee juryleden te ontslaan.

Gordon & Simon Cowell kunnen er ook wat van

Terwijl Irvine alle steunbetuigingen geëmotioneerd in ontvangst neemt, lijken de twee ontslagen juryleden er geen moment wakker van te liggen. Het lijkt erop dat ze aanhangers zijn van het mantra ‘alle publiciteit, ook slechte, is goede publiciteit’.

Twitter avatar willymoon Willy Moon THESE PRETZELS ARE MAKING ME THIRSTY!

Meestal zijn het de eerste afleveringen waarin wannabe zangers en zangeressen er flink van langs krijgen. Het draagt bij aan de amusementsfactor van de programma’s. Ook in Nederland. Met name Gordon, die jurylid was bij onder andere Idols en Holland’s got talent, heeft er een handje van:
https://www.youtube.com/watch?v=ZLK2PgKdGlg

En in Engeland is Simon Cowell berucht om zijn beledigingen: