Wie is de Duitse weldoener die met biljetten strooit?

Wie is toch de man die in Frankfurt en andere Duitse steden biljetten van 50 euro verstopte, en daarmee duizenden aan het schatzoeken kreeg? Gisteren maakte hij zich bekend.

De mysterieuze @HanssM begon in december:

Twitter avatar HiddenCashFra HannsM Hallo liebe Studenten und Mitbürger.
Ich gebe hiermit bekannt das ich und meine Frau eine Hidden Cash Aktion in Frankfurt starten möchten.
Twitter avatar HiddenCashFra HannsM Hidden Cash bedeutet, dass wir in Abständen, Geldbeträge an bestimmte Plätze hinterlegen werden.

De Twitteraar verstopte de enveloppen met geld en gaf hints aan zijn volgers.

Twitter avatar HiddenCashFra HannsM #Marriott hotel , #Festhalle , #Ludwig-Erhard-Anlage , Bierflasche, Wasserflasche, Insel
http://t.co/KFujfq39Vh http://t.co/doFBkljxLu

De gelukkige vinder moest vervolgens een selfie maken, die dan werd geretweet.

Twitter avatar HiddenCashFra HannsM Die glücklicher Finder Johannes E. @Schlachtelch und Denis @Masterxx2015 ! Für kleines Glück über Mauern springen ! http://t.co/GvzbuozsXj

@HanssM haakte hiermee in op een wereldwijde trend. In mei vorig jaar begonnen twee Amerikanen ermee in Los Angeles uit liefdadigheid. Sinds die tijd worden en werden onder de naam HiddenCash wereldwijd soortgelijke acties georganiseerd, vaak door mensen die hun rijkdom op deze manier wilden delen.

Blond en groot

De Frankfurter Allgemeine Zeitung ontdekte vorige week dat er een groep achter het Twitteraccount @HannsM zit. Gisteren presenteerde een van hen zich aan de Twittervolgers. De krant:

“Blond en groot, zo stelden de schatzoekers @HannsM voor, de anonieme schenker die sinds Kerst in de stad geld verstopte. Als ze onderling filosoferen over de vraag wie hij is, staat hij opeens voor ze: niet zo groot, met donkere haren en een donkere huid.”

Volgens de krant moet Zerai Kiros Abraham gniffelen als hij de anekdote van de journalisten hoort. Hij zette de actie om enveloppen met geld te verspreiden op, stelt hij. De uitvoering deed hij samen met anderen, onder wie een aantal medevluchtelingen. Het benodigde geld, ongeveer tweeduizend euro, werd voor een deel door vrienden verzameld. Het meeste werd echter opgehoest door Abraham zelf.

Rijke Duitsland

Abraham en zijn kompanen willen met de actie aandacht vragen voor de zoektocht van vluchtelingen voor een veilig heenkomen in Europa. In de Frankfurter zegt de 38-jarige Abraham, die sinds zijn dertiende in Duitsland woont:

“Als mensen in het rijke Duitsland al voor vijftig euro urenlang door de kou lopen, dan moeten ze toch begrijpen dat wij een weg naar Europa zoeken als ons leven en onze vrijheid in gevaar zijn.”

Nu de bedoeling van @HannsM bekend is, vallen heel veel puzzelstukjes op hun plek. Zo werd geld verstopt bij het Egyptische consulaat, om de aandacht te vestigen op de illegale handel in organen - vaak door vluchtelingen verkocht - via dat land.

Voor één envelop moesten de schatzoekers water oversteken, net als vele duizenden vluchtelingen elke maand proberen van Libië naar het kleine Italiaanse eilandje Lampedusa te komen in wankele bootjes. En dat gaat vaak mis.

Twitter avatar HiddenCashFra HannsM Die Beutel im Wasser sind leider untergegangen.

Ook werd een envelop achter een hek gelegd, als verwijzing naar Hans Conrad Schumann, de man die op de eerste dag van de bouw van de muur in 1961 over prikkeldraad sprong en daardoor een van de bekendste Duitse vluchtelingen werd.

Abhram is voorzitter van Project Moses, een christelijke organisatie die vluchtelingen opvangt. Hij wil de publieke sympathie nu omzetten in daden van het publiek: hij wil de asielzoekersopvang hervormen. Zo moet er aandacht komen voor de gestrande vluchtelingen in Duitsland die niet mogen werken en niet naar school kunnen. Tijdens zijn ‘openbaring’ gisteren vroeg hij aandacht voor zijn nieuwste project: een ontmoetingsplaats voor vluchtelingen in Frankfurt.

Ubuntu Gegend from Afriqa on Vimeo.

    • Eva Smal