Waarom je baas vaker moet zeggen dat je het écht wel goed doet

People raise their thumb up above over the white background Foto iStock

Zeg, die deal, die heb je slim aangepakt. De discussie met die klant? Goed opgelost. Zegt jouw manager dat wel eens tegen je? Of moet je wachten tot het jaarlijkse beoordelingsgesprek? Feedback, het blijft lastig. Toch blijken met name jonge werknemers daar behoefte aan te hebben. En nog vaak ook.

Uit een wereldwijd onderzoek van adviesbureau Oxford Economics en SuccesFactors onder 2.700 werknemers blijkt dat ‘Millennials’ (een duur woord voor twintigers en dertigers van nu) aanzienlijk meer behoefte hebben aan een informeel schouderklopje van de baas dan oudere werknemers.

Beeld Harvard Business Review

Logisch, enerzijds. Oudere werknemers hebben nu eenmaal meer werkervaring. Ieder kwartaal een onderonsje met de manager is dan al snel voldoende. Toch is dat niet de enige verklaring. Eerdere onderzoeken naar deze generatie toonden al aan; ze zijn best veeleisend.

Verwachtingen

Millennials (vooruit, voor de laatste keer) zijn een geliefd onderwerp. Van artikelen, documentaires. En vele studies. Daaruit blijkt onder meer: werknemers geboren tussen begin jaren ’80 en eind jaren ’90 hebben hoge verwachtingen van hun baan en zichzelf. Ze willen snel doorgroeien, invloedrijke posities innemen en worden daarbij het liefst individueel begeleid.

kaart salaris millennial

“Onder middentwintigers en dertigers is persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker geworden”, zegt Tim Theeboom, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam en gespecialiseerd in organisatiepsychologie. Hij verwijst naar de sterke toename van het aantal coaches (“Het aanbod stijgt momenteel sneller dan de vraag”) en de opkomst van initiatieven als The School of Life.

“Uit die eigen behoefte om te ontwikkelen ontstaat ook meer competitie.”

De baas als coach

Het zorgt eveneens voor andere verwachtingen van de baas, schrijft Karie Willyerd van SuccesFactors in de Harvard Business Review: “Young people in the office crave - and respond to - a good, positive coach who can make all the difference in their success.” Volgens Willyerd zoeken twintigers en dertigers die rol in de eerste plaats bij hun manager.

Al verschilt dat wel per regio, blijkt uit een soortgelijk recent onderzoek onder ruim 16.600 twintigers en dertigers wereldwijd. Met name jonge werknemers uit de Verenigde Staten, West-Europa en Afrika hebben boven alles graag een manager die hen helpt bij hun ontwikkeling. Of ‘empowerment‘, zoals dat dan heet.

kaartje manager

Voldoen managers op hun beurt aan deze behoefte? Lang niet allemaal, blijkt uit de reacties van de duizenden werknemers die Willyerd en haar collega’s bevroegen. Minder dan de helft is tevreden met de feedback die ze van hun baas krijgen. Ze willen nu eenmaal meer. Veel meer.

 

    • Eva Oude Elferink