President overwoog kernwapens

De Russische president Vladimir Poetin heeft een jaar geleden tijdens de crisissituatie op de Krim overwogen om kernwapens in staat van paraatheid te brengen. Dat zei hij in een documentaire die de Russische staats-tv gisteren uitzond, zo meldt The Moscow Times. In de film zei Poetin: „We waren er klaar voor om dat te doen. Het gebied is ons terrein, er leven Russen en zij waren in gevaar. We kunnen ze niet in de steek laten.” Uiteindelijk besloot Rusland de nucleaire wapens niet klaar te zetten, omdat de Krim zich via een omstreden referendum liet annexeren door de Russen. Poetin zei dat hij de Verenigde Staten en een aantal Europese landen had gewaarschuwd dat ze zich niet met de situatie moesten bemoeien. De kernwapens in staat van paraatheid brengen moest die waarschuwing kracht bijzetten, aldus de Russische president. Hij beschuldigt de VS en Europa ervan mee te hebben geholpen aan het gedwongen vertrek van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj, die pro-Russisch is. De afgelopen dagen werd er druk gespeculeerd over Poetin, die zich al ruim een week niet meer heeft laten zien. De laatste keer dat Poetin voor de camera’s verscheen was op 5 maart, toen hij de Italiaanse premier Renzi ontving in Moskou. Daarna bleef het stil. Hij zegde een geplande reis naar Kazachstan af. Een woordvoerder van het Kremlin beweerde dat Poetin afgelopen week een openbare ontmoeting had gehad, maar de bijgeleverde foto’s bleken eerder te zijn genomen. Desalniettemin verklaart het Kremlin dat er niets aan de hand is met Poetin. De president zou druk zijn met zaken die niet voor de camera komen.