Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

VN verhoogt dodental op Vanuatu door cycloon Pam naar 24

Een jongetje voetbalt tussen de puinhopen die de cycloon Pam afgelopen weekeinde achterliep op Vanuatu.
Een jongetje voetbalt tussen de puinhopen die de cycloon Pam afgelopen weekeinde achterliep op Vanuatu. Foto EPA / Dave Hunt

Het dodental als gevolg van de orkaan Pam is op de eilandengroep Vanuatu flink naar boven bijgesteld. Volgens de nieuwste cijfers van de Verenigde Naties kwamen ten minste 24 mensen om door de storm, die vrijdag en zaterdag over de archipel trok. Eerder werd nog gesproken van acht doden.

De cycloon maakte bovendien zo’n 3.300 bewoners dakloos, doordat er enorme schade werd aangebracht aan huizen. Met de buitenste eilanden van de archipel is nog altijd geen verbinding via radio of telefoon, zo meldt persbureau Reuters. Wel kan er weer gevlogen worden op Porta Vila, de hoofdstad, ook al is de luchthaven daar beschadigd.

Half miljoen aan Nederlandse hulp

Terwijl de storm inmiddels zijn weg heeft vervolgd in de richting van Nieuw-Zeeland begint de internationale hulp aan Vanuatu op gang te komen. Eerder vandaag maakte minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen bekend dat Nederland een half miljoen euro overmaakt naar de eilandengroep in de Stille Oceaan.

Twitter avatar minbuza MinBuZa Een half miljoen voor #Vanuatu. Op een conferentie over ramppreventie in #Japan belt #Ploumen met pres. Lonsdale. http://t.co/c4UfpyLqu9

Naast geld stelde Ploumen ook kennis en expertise beschikbaar, zoals een team met experts van kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Hulporganisatie Cordaid droeg 50.000 euro bij voor drinkwater, onderdak en voedsel.

Ook Nederlanders op Vanuatu

Voor zover bekend zijn er 25 tot 30 Nederlanders in het gebied, zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. Een woordvoerder zei daarover tegen persbureau ANP:

“We hebben geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn, maar een bevestiging hebben we niet.”

Het Rode Kruis heeft een website gelanceerd waarop mensen die de cycloon hebben overleefd, kunnen aangeven dat ze in orde zijn. Zo kunnen bezorgde familieleden gerustgesteld worden. De website vindt je hier.

260.000 inwoners, verdeeld over 83 eilanden

Vanuatu staat bekend als een van de armste landen ter wereld. De archipel bestaat uit 83 eilanden, die zo’n 2.000 kilometer ten noordoosten van de Australische stad Brisbane liggen. Er wonen 260.000 mensen op het eiland, dat geregeld wordt getroffen door aardbevingen en tsunami’s.

Daarnaast zijn er verschillende actieve vulkanen op de eilandengroep en wordt Vanuatu regelmatig getroffen door stormen. Volgens hulpverleners was de storm in kracht vergelijkbaar met tyfoon Haiyan, die in 2013 over de Filipijnen raasde en meer dan 6.000 mensen doodde.