Venezolaanse president krijgt volmacht

Het parlement van Venezuela heeft president Nicolás Maduro gisteren het volmacht gegeven om de komende negen maanden per decreet te regeren. Dat meldt persbureau AP.

Maduro nadat hij de macht heeft gekregen om per decreet te regeren. Foto AFP / Juan Barreto

Het parlement van Venezuela heeft president Nicolás Maduro gisteren de macht gegeven om de komende negen maanden per decreet te regeren. Dat meldt persbureau AP.

De linkse president Maduro zegt de volmacht nodig te hebben om “Amerikaanse bedreigingen” het hoofd te bieden. De zogenoemde ‘anti-imperialistische’ wet geldt tot het einde van dit jaar.

Maduro vroeg het parlement om volmacht als antwoord op de sancties die de Verenigde Staten vorige week instelde, gericht tegen zeven Venezolaanse overheidsfunctionarissen die corrupt zouden zijn en zich schuldig zouden hebben gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. Zij mogen niet meer naar de VS reizen en hun bezittingen in de VS zijn bevroren.

Spanningen

De grotere macht voor Maduro is een nieuwe stap in de oplopende spanningen tussen Venezuela en de VS. Maduro beschuldigde de Amerikanen er eerder al van dat ze hem ten val willen brengen. De Amerikanen zouden een “economische oorlog” voeren, die heeft gezorgd voor nijpende schaarste.

Venezuela eiste begin deze maand dat de de Amerikanen het aantal diplomaten binnen twee weken verkleinen tot minder dan twintig procent van de huidige omvang. Amerikaanse toeristen kregen eerder al een visumplicht en een aantal Republikeinse politici mogen het land helemaal niet meer in.

De Amerikaanse president Obama zei vorige week, bij het instellen van de sancties, dat Venezuela een “ernstige bedreiging” vormt:

“We hebben vaak gezien dat de Venezolaanse regering de aandacht probeert af te leiden van het eigen handelen door de VS of andere leden van de internationale gemeenschap de schuld te geven van gebeurtenissen in Venezuela.”

Maduro’s populariteit is gedaald tot minder dan 20 procent door de economische crisis in Venezuela, dat sterk is geraakt door de forse daling van de olieprijs. Velen zien zijn acties tegen de VS dan ook als een afleidingsmanoeuvre.

    • Eva Smal