Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

V&D vindt het sluiten van winkels geen optie om kosten te drukken

V&D ziet het sluiten van vestigingen niet als een geschikte manier om de financiële situatie op orde te krijgen. Als het bedrijf winkels zou sluiten, moeten de kosten namelijk verdeeld worden over minder winkels, waardoor ze verhoudingsgewijs hoger worden.

Het pand van V&D aan de Brink in Hengelo.
Het pand van V&D aan de Brink in Hengelo. Foto ANP / Vincent Jannink

V&D ziet het sluiten van vestigingen niet als een geschikte manier om de financiële situatie op orde te krijgen. Als het bedrijf winkels zou sluiten, moeten de kosten namelijk verdeeld worden over minder winkels, waardoor ze verhoudingsgewijs hoger worden. Daarnaast zou die stap hoge reorganisatiekosten met zich meebrengen, aldus het warenhuis.

De warenhuisketen gaat daarom op zoek naar een andere manier om structureel geld te besparen. Tijdens die zoektocht wordt overlegd met de medewerkers van het bedrijf, zo liet V&D vanmiddag in een verklaring weten. De keten houdt de komende twee weken 120 bijeenkomsten, waar met het personeel gesproken wordt over de stand van zaken.

Kort geding over loonoffer verloren

V&D is op zoek naar een geschikte manier om nog eens 10 miljoen van de jaarlijkse kosten af te schrapen. Dat wilde het bedrijf aanvankelijk doen door het personeel een loonoffer op te leggen. Die maatregel zette echter veel kwaad bloed bij de vakbonden, die een kort geding aanspanden en dat ook wonnen.

De uitspraak van de rechter verplichtte V&D er in zekere zin toe om in gesprek te gaan met de bonden en met een oplossing te komen die ook voor het personeel aanvaardbaar is. De gesprekken van de komende weken zijn volgens persbureau ANP een poging de verstoorde verhoudingen te herstellen. Na die tour gaat het bedrijf weer in gesprek met de bonden.

Lees ook op NRC Q “Iedereen moet meedoen, anders wordt het nooit meer wat”.