Toto-bassist overleden

Mike Porcaro (1955-2015)

De bassist was de derde broer in Toto. Wegens zijn ziekte stapte Mike Porcaro uit de band.

Mike Porcaro, de voormalig bassist van rockgroep Toto, is thuis in Los Angeles overleden. Dat maakte zijn broer en mede-bandlid Steve bekend via sociale media. Porcaro, die 59 jaar is geworden, speelde al sinds 2007 niet meer mee vanwege zijn ziekte ALS. Op zijn website dankt hij de Toto- fans voor hun niet aflatende steun.

De bassist was de derde Porcaro-broer – hij was de middelste – die zich voegde bij Toto, naast keyboardist Steve en drummer Jeff die in 1992 overleed aan een hartaanval. Mike kwam in de band toen David Hungate vertrok ten tijde van het succes van het album Toto IV (1982). Hij speelde mee op de albums Isolation (1984), Fahrenheit (1986), Mindfields (1998) en Through the Looking Glass (2002).

In 2002 bracht hij een solo-album uit: Brotherly Love. In 2007 stapte Porcaro uit de band vanwege zijn ziekte. Lang bleef het toen stil rondom Toto. Eind februari 2010 maakte de band een reünie bekend met een begeleidende tournee om geld in te zamelen voor hun zieke bassist. De in 1978 gevormde band Toto scoorde hits als Africa, Hold The Line, Rosanna en Stop Loving You. Het nieuwe album van Toto wordt volgende week verwacht. De Europese tournee begint in mei.