Tombe Saddam Hussein verwoest bij strijd Tikrit

De tombe van Saddam Hussein. Foto AP

Het mausoleum van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein bij Tikrit is verwoest bij gevechten tussen de sunnitische terreurgroep Islamitische Staat (IS) en shi’itische milities van de Iraakse regering.

Er staan alleen nog enkele pilaren overeind van de extravagante tombe. Posters van Saddam zijn nergens meer te bekennen. In plaats daarvan hangen in het overwegend sunnitische dorp vlaggen van shi’itische milities en foto’s van de Iraanse generaal die het offensief in Tikrit leidt.

IS nam Tikrit vorig jaar in en verklaarde dat de tombe was verwoest, maar hij was alleen geplunderd en beschadigd. Sunnitische inwoners van Tikrit, de geboortestad van Saddam, zeiden dat ze zijn lichaam elders in veiligheid hadden gebracht. Veel officieren en militairen uit het ontbonden leger van Saddam hebben zich aangesloten bij IS. Het offensief om Tikrit te heroveren is vastgelopen op het grote aantal boobytraps, autobommen en sluipschutters. Iraakse officieren zeggen dat ze wachten op versterkingen, maar die blijven vooralsnog uit. (AP)