Spanning tussen Athene en Berlijn loopt verder op

De relatie tussen Griekenland en Duitsland wordt met de dag slechter. Over en weer groeien de irritaties.

Griekenland wil graag zijn verplichtingen nakomen en alle schulden keurig afbetalen. Dat bezwoer gisteravond de Griekse minister Yanis Varoufakis van Financiën op de Duitse tv-zender ARD in een talkshow.

De verzoenende woorden van Varoufakis via een rechtstreekse videoverbinding waren kennelijk bedoeld als damage control vanwege de oplopende ruzie tussen Griekenland en Duitsland. De vraag is of dat is gelukt.

Dat de sfeer tussen beide landen grondig verpest is, illustreert een enquête van tv-zender ZDF, waaruit blijkt dat inmiddels een meerderheid van 52 procent van de kiesgerechtigde Duitsers voor vertrek van Griekenland uit de eurozone is. In februari was dat nog 41 procent.

Griekenland heeft de steun binnen Europa op dit moment hard nodig want het land verkeert in directe betalingsnood. De Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung meldde gisteren dat de linkse Griekse premier Alexis Tsipras voor het eind van deze maand 2 tot 3 miljard euro nodig heeft van de eurolanden en de Europese Centrale Bank, omdat het land insolvent dreigt te worden.

De Griekse regering is echter niet van plan zich bescheiden op te stellen. Nadat de Duitse minister van Financiën Schäuble zijn Griekse ambtgenoot „naïef” had genoemd, diende Griekenland vrijdag een officiële klacht in. De Griekse regering kreeg vervolgens de Duitse in de gordijnen door op hoge toon herstelbetalingen te eisen wegens de wandaden van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog.

En de Griekse minister van Defensie Kammenos, tevens leider van de rechts-populistische partij waarmee Tsipras regeert, veroorzaakte in heel Europa verontwaardiging met zijn dreigement immigranten uit het Midden-Oosten door te sturen naar Duitsland. Zaterdag preciseerde Kammenos in boulevardblad Bild dat dit de consequentie is als Griekenland uit de euro zou treden: het land moet dan formeel uit de EU en heeft geen Europese buitengrens meer.

Gisteravond leidde de talkshow op televisie met Varoufakis tot nieuwe opschudding door het tonen van een video uit 2013 waarin hij zijn middelvinger opsteekt tegen Duitsland. Volgens Varoufakis was het beeld gemanipuleerd. De Griekse minister bleef ontspannen. Hij sprak tot woede van de Duitse gastheren over „onbeduidende liquiditeitsproblemen”. Hij is ervan overtuigd dat Europa uiteindelijk over de brug zal komen.

    • Frank Vermeulen