Slob: onderzoek Kamer gaat niet over anti-VVD-complot

Arie Slob (ChristenUnie) in de Tweede Kamer. Foto ANP/ Bart Maat

In het onafhankelijk onderzoek naar de deal met crimineel Cees H. draait het niet om de vraag of er een gerichte actie is geweest om de VVD te beschadigen. Dit zegt fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie.

Slob diende vorige week in het Kamerdebat over het vertrek van de bewindslieden Opstelten en Teeven (Veiligheid en Justitie) namens vrijwel alle fracties de motie in waarmee tot een onafhankelijk onderzoek naar de deal met Cees H. werd besloten.

“Als minister Schippers en de minister-president willen weten wie naar Nieuwsuur over de deal met Cees H. heeft gelekt, moet de VVD dat zelf maar onderzoeken’’, aldus Slob tegen NRC Handelsblad.

Schippers: geen toeval

Schippers zei zaterdag in De Telegraaf, en zondag in Buitenhof, dat het geen toeval kon zijn dat nieuwe feiten over Cees H. twee jaar achter elkaar, telkens vlak voor verkiezingen, naar buiten kwamen. Zij vertelde niet over bewijzen te beschikken maar benadrukte in Buitenhof dat ze het toejuicht dat de Tweede Kamer hier onderzoek naar instelt.

Slob spreekt evenwel tegen dat het onderzoek hierom draait. Hij onderstreept dat het in de motie die hij indiende gaat om de vraag hoe de deal in 2000 met Cees H. tot stand is gekomen; of de Kamer hierover door Opstelten en zijn voorgangers correct is geïnformeerd; en hoe hierover binnen het ministerie is gecommuniceerd. “Dat is dus geen onderzoek naar een of ander complot tegen de VVD”, zegt Slob.

Slob vindt het wel van belang dat nadrukkelijk gekeken wordt naar de manier waarop informatie over de deal met Cees H. binnen het departement en het openbaar ministerie gewisseld is.
“Dan hebben we het dus over de communicatie binnen de overheid”, zegt Slob:

“Hebben ambtenaren informatie achtergehouden? Wie wist wat op welk moment? Dat moet op tafel komen.”

Hij kan zich voorstellen dat daarbij dan ook aan de orde komt of ambtenaren hebben gelekt, en met welke motieven ze dat deden.

“Maar alles met het oogmerk om de gang van zaken binnen de overheid in kaart te brengen. Niet met als doel om de bronnen van Nieuwsuur en hun motieven te openbaren. Het gaat om waarheidsvinding.”

Lees ook de analyse ‘VVD heeft het zwaar, Schippers ziet complot’ (€).

    • Tom-Jan Meeus