Opinie

    • Hans Beerekamp

Politici op tournee in televisieamusement

Sander Dekker op bas bijGoor Draait Door.

Het was dat laatste weekeinde voor de verkiezingen, wanneer je politici alles kunt laten doen wat je maar wilt, zolang ze maar hun gezicht mogen laten zien in een goed bekeken televisieprogramma. En wat is er een hoop amusement dat emplooi biedt aan de naar onze gunsten hengelende partijtijgers!

De wens van staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) om het amusement bij de NPO te verbannen is nog niet ingewilligd. Toch was het verstandig van de bewindsman om als basgitarist (zijn oude stiel) op te treden in een commercieel format: verder verwijderd van de publieke omroep dan het tweede seizoen van Goor Draait Door (RTL4) kun je het in Nederland nauwelijks aantreffen.

Dekker zat op de bank bij Gordon en Patty Brard, liet zich bespringen door gehypnotiseerde toeschouwers die dachten dat ze een hondje waren en deed enthousiast mee met een fitnessoefening. Ondertussen greep hij de kans zo te demonstreren wat er in zijn opvatting niet bij de publieke omroep zou thuis horen.

Het was de bedoeling dat de in de televisiearena bedreven Alexander Pechtold (D66) maar liefst drie keer zou optreden, maar bij het tijdens het debat over het aftreden van Opstelten en Teeven opgenomen Dat Ding van Tante Es (NTR) moest hij verstek laten gaan en zich laten vervangen door Frans Bauer.

Verder danste Pechtold met flair de macarena en voldeed aan alle andere voor hem bedachte absurde opdrachten in Zondag met Lubach (VPRO). En vertelde hij over zijn eerste zoen in de vernieuwde versie van De Dokter Corrie Show (NTR).

Het samen met de Rutgers Stichting ontwikkelde format van een manzieke, maar onzekere dokter in een witte jas (Martine Sandifort) die seksuele voorlichting geeft aan kinderen, is van de middag naar de avond verplaatst. Daardoor is de amusementsfactor verhoogd en uitgebouwd. Kinderen kijken nu niet verplicht met de hele klas, maar moeten er zelf voor kiezen. Dat vermindert wellicht ook de kritiek uit conservatieve hoek.

Heel slim is de incorporatie van een anonieme stem uit een luidspreker die de vrijmoedige dokter Corrie tot de orde roept, als ze over de schreef gaat. Het is een satire op de nieuwe tuttigheid, maar je kunt het ook opvatten als een plastische weergave van de nieuwe realiteit in Hilversum, waar netmanagers en omroepchefs zich tot in de kleinste details bemoeien met de inhoud en de vormgeving van afzonderlijke programma’s.

Elke programmamaker dient ervan doordrongen te zijn dat elitaire fratsen uit den boze zijn en dat het gemiddelde opleidingsniveau van de kijker naar NPO1 nu eenmaal mbo is.

Langs deze lijn scoort de zender goede cijfers voor de nieuwe zaterdagavond. In De Kwis (VARA) moest vegetariër Loretta Schrijver in de studio aanwezige levende dieren voor de barbecue behoeden. Schaep Ahoy (KRO) leeft zich weer uit in exuberant aangeklede musicalversies van hits als Dingedong en Herman van Veens Opzij. Dolle pret allemaal, van mij mag het. Als er maar ook nog echte publieke programma’s blijven bestaan, die desnoods wat minder kijkers trekken.

    • Hans Beerekamp