Dit gebeurt er in het 180 minuten durende spektakelstuk met Poetin

In een drie uur durende documentaire over de annexatie van de Krim vertelt Poetin voor het eerst uitgebreid de Russische kant van het verhaal.

De Russische president Vladimir Poetin vandaag bij zijn ontmoeting met de president van Kirgizië, Almazbek Atambayev. Het was de eerste keer in elf dagen dat Poetin in het openbaar verscheen.
De Russische president Vladimir Poetin vandaag bij zijn ontmoeting met de president van Kirgizië, Almazbek Atambayev. Het was de eerste keer in elf dagen dat Poetin in het openbaar verscheen. Reuters / Anatoly Maltsev

Aan aandacht komt hij niets tekort. Omdat hij verdwenen was, tien dagen lang; omdat hij een baby zou hebben gekregen met een oud turnkampioene; omdat hij de Noordelijke Vloot in volledige paraatheid bracht. En vanwege een onthullende, drie uur durende documentaire over de Krim, een persoonlijk verslag van Poetin zelf.

Het is de eerste keer dat Poetin zelf zo uitgebreid aan het woord is over de gebeurtenissen rond de Krim, nu een jaar geleden. De Krim – pad naar het vaderland, gisteren uitgezonden op de Russische tv, staat alleen in het Russisch op internet. Voor wie dat niet beheerst - dit is wat er gebeurt:

  • Poetin vertelt dat hij overwoog kernwapens in een verhoogde staat van paraatheid te brengen tijdens de Krim-crisis. Dat moest zijn waarschuwing aan het Westen, dat ze zich niet met de crisis moesten bemoeien, kracht bijzetten. Uiteindelijk bleken de kernwapens niet nodig, omdat de Krim zich via een omstreden referendum afscheidde van Oekraïne.

“Ik heb gesproken met mijn collega’s in het Westen en ik heb hun gezegd: (…) ‘Dit is ons land. Waarom wilt u daar vechten? Dat weet u niet? Wij weten het wel. En wij zijn daartoe bereid’.”

  • Ook heeft Rusland oud-president Janoekovitsj geholpen Oekraïne te ontvluchten. Pas ná het vertrek van Janoekovitsj kwam Poetin op het idee de Krim te annexeren:

“Voor de gebeurtenissen, staatsgreep, hebben we nimmer nagedacht over het losmaken van de Krim van Oekraïne.”

‘Krim wilde zelf aansluiting bij Rusland’

De documentaire kende ook het nodige drama. In het 180-minuten-durende spektakelstuk werden de gebeurtenissen van vorig jaar rond de annexatie van de Krim niet alleen gereconstrueerd, maar ook nagespeeld door de hoofdrolspelers van toen, volgens de lezing van het Kremlin.

Onze correspondent Steven Dérix vandaag in NRC:

“Volgens die lezing besloot de lokale bevolking zelfstandig om zich aan te sluiten bij Rusland. Pas toen de onafhankelijkheidsstrijders onder de voet dreigden te worden gelopen door de ‘fascisten’ uit Kiev, schoten Russische troepen te hulp.

“De sleutelscène komt al na zo’n vijftig minuten, als ongewapende pro-Russische betogers op het vliegveld van Simferopol tegenover bewapende Oekraïense soldaten komen te staan. Er klinkt een bevel, kalasjnikovs worden gericht. Dan verschijnen er vanuit het niets vier legertrucks. Goed getrainde militairen springen uit de voertuigen, nemen posities in. ‘Toen begrepen we dat het onze Russische militairen waren’, vertelt de militieleider van destijds.”

Lees meer in NRC Handelsblad van vandaag (€).

Twitter avatar nrc NRC Lees in NRC Handelsblad: Poetin tart Westen opnieuw http://t.co/BHedyljgKG http://t.co/ZRXni35FSq