Poels en Mollema sterk in Tirreno

Wout Poels won prachtig een rit in Tirreno-Adriatico. Bauke Mollema klom naar de tweede plaats in het klassement.

De vijfde etappe, de koninginnerit tussen Esanatoglia en Terminill, verliep in winterse omstandigheden. Nairo Quintana won de etappe en leidt het algemeen klassement. Foto CLAUDIO PERI/epa

De mond wijd open, een vastberaden blik. ‘Volle bak’ trok de ontketende Wout Poels door vlak onder de top van de Crispiero, het laatste klimmetje van de dag. Erop en erover bij koploper Giampaolo Caruso, niemand kon hem nog volgen. Na een korte, razende afdaling was de beloning daar: ritwinst en de blauwe leiderstrui. „Wout heeft het geweldig gedaan, het was een perfecte aanval”, loofde Sky-ploegleider Dario Cioni zaterdag na afloop van de vierde etappe in Tirreno-Adriatico.

Een dag later moest Poels de leiderstrui afstaan aan de Colombiaan Nairo Quintana, op wie geen maat stond op de besneeuwde slotklim van de vijfde rit. De enige die een serieuze poging deed Quintana te achterhalen, was Bauke Mollema. Na een dappere achtervolging strandde de nieuwe kopman van Trek op 40 tellen van de Colombiaan, die ook de nieuwe klassementsleider is in de Italiaanse rittenkoers. Maar Mollema rukte wel op naar de tweede plaats. „Ik denk dat ik een goede stap naar het podium heb gezet”, glunderde hij na afloop.

Zowel Poels (27) als Mollema (28) stapte na vorig seizoen over naar een nieuwe ploeg. Voor beiden gold de prestigieuze Tirreno als eerste serieuze test om in hun nieuwe omgeving te laten zien wat ze waard zijn. Mollema wil na jaren bij Rabobank en opvolgers Blanco en Belkin nu als kopman naar de Tour de France voor de Amerikaanse topploeg Trek. Hij riep de Tirreno vooraf uit tot zijn grootste doel van de eerste helft van dit seizoen. Poels, die het sterrengezelschap van Patrick Lefevere inruilde voor dat van het Britse Sky, aast op een dure plek in de Tourploeg als meesterknecht van Chris Froome.

De Tourwinnaar van 2013 trok zich wegens ziekte op het laatste moment terug voor de Tirreno. „Hij had last van zijn borst, was de hele tijd aan het hoesten”, vertelde Poels na de vierde rit aan de NOS. Verder zijn alle grote klassementsrenners van de partij in Italië, met de winnaars van de Giro (Quintana), Tour (Vincenzo Nibali) en Vuelta (Alberto Contador) van vorig jaar aan het vertrek.

Poels zag meteen zijn kans na de afmelding van Froome. Vooral de vierde etappe kruiste hij aan in het rondeboek. Vier jaar geleden won de Limburger al eens bijna in Castelraimondo maar werd hij op streep net voorbij gereden door Philippe Gilbert, die toen zijn wonderjaar beleefde. Poels ging door een hel na een zware valpartij in de Tour van 2012. Hij keerde terug, zag zijn ploeg Vacansoleil ophouden, vertrok naar het grote Quickstep maar kon daar zijn draai zelden vinden. Zou er bij Sky wel ruimte zijn voor een eigen inbreng?

Poels ging deze winter voor het eerst in zijn loopbaan op hoogtestage, met Froome naar Zuid-Afrika. Goed voor de band met zijn kopman, goed voor zijn conditie bovendien. Want zijn eerste kans om indruk te maken, greep hij zaterdag meteen. „Dat ik zo’n gat kon slaan met de wereldtop had ik niet verwacht”, sprak hij na afloop. Veertien seconden hield hij over op een select groepje achtervolgers. „Contador, Nibali, Quintana, Uran. Het zijn niet de minsten. Mooi om in zo’n veld te winnen.”

Gisteren moest Poels de toppers laten gaan in de slotbeklimming van de Terminillo, met sneeuw op de top en temperaturen onder het vriespunt. Quintana ‘vlamde’ ongenaakbaar, Nibali bleek nog niet in beste doen. En intussen liet Mollema zijn ploeggenoten zien dat hij bergop tot mooie dingen in staat is. Zijn armen en benen ogen nog wat bleker dan die van de concurrentie, zijn vorm is uitstekend. „Ik zag dat de rest na een aantal aanvallen op de limiet reed, dus toen ben ik vol gas gaan geven. Toen ik een gaatje had, ben ik door blijven gaan.” Na een relatief vlakke rit vandaag eindigt de Tirreno morgen met een tijdrit. „Hopelijk kan ik dit vasthouden.”

    • Maarten Scholten