Piloten Lufthansa gaan woensdag weer staken

Het logo van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.
Het logo van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Foto AFP/Daniel Roland

De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa leggen woensdag de hele dag hun werk neer. Vakbond Vereinuging Cockpit heeft de staking aangekondigd. De reden is het langlopende conflict over bezuinigingsplannen van de Duitse luchtvaartmaatschappij.

De staking zal vooral gevolgen hebben voor korte en middellange afstanden, zo is de verwachting. Het is niet bekend of ook vluchten van en naar Nederland worden geschrapt. Het is dit jaar de tweede staking van de piloten in Duitse dienst. Vorig jaar legden zij ook al tien keer het werk neer.

‘Jonge piloten de dupe’

Vereinigung Cockpit heeft zo’n 9.800 piloten als leden. De vakbond is al maanden aan het onderhandelen met Lufthansa over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Maar jonge piloten komen er in de nieuwe voorstellen bekaaid vanaf, zo vindt de vakbond. De piloten voeren verder actie tegen de afschaffing van een regeling voor vervroegd pensioen op 55-jarige leeftijd. Lufthansa wil deze leeftijd verhogen. Ook willen de piloten tien procent loonsverhoging.

Het is niet duidelijk of Lufthansa net als de vorige keer vrijwilligers en chartertoestellen in gaat zetten om de overlast voor reizigers te beperken. De lowbuget-carriers van Germanwings en Eurowings zullen geen last ondervinden van de staking, zo stelde de vakbond in een verklaring.