Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Zijlstra (VVD): omstreden Houwers keert niet terug in Tweede Kamer

Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie in de Tweede Kamer. “Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vanmiddag.

Foto ANP / Phil Nijhuis

Johan Houwers kan niet terugkeren in de VVD-fractie in de Tweede Kamer. “Voor fraudeurs is binnen de VVD geen plaats”, zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vanmiddag.

Hij reageerde op de boete van 4000 euro die Houwers heeft betaald voor hypotheekfraude. Houwers zou de eerste kandidaat zijn om Mark Verheijen op te volgen, de VVD’er die onlangs opstapte als Kamerlid na gedoe over zijn declaratiegedrag als toenmalig gedeputeerde van de provincie Limburg.

Houwers zou er wel voor kunnen kiezen om in de Tweede Kamer terug te keren. Maar omdat het Openbaar Ministerie bewezen acht dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte en fraude, kan er van een terugkeer in de VVD-fractie geen sprake zijn, aldus Zijlstra. Houwers was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Vraag is wat Houwers nu gaat doen

Houwers stapte medio 2013 op als Kamerlid nadat er aangifte tegen hem was gedaan, omdat hij bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt. De rijksrecherche deed onderzoek naar hem. Alleen als de beschuldigingen tegen Houwers zouden worden weggenomen, had hij kunnen terugkeren in de VVD-fractie, aldus Zijlstra. Het is nog niet bekend wat Houwers gaat doen. Hij was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Fred Teeven, die vorige week aftrad als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, is de volgende op de lijst om Verheijen op te volgen. Het is nu echter eerst aan Houwers om een besluit te nemen. Zijlstra zei al wel dat Teeven welkom is in de fractie. (ANP)