Nigeriaans leger herovert stad Bama op Boko Haram

Het Nigeriaanse leger patrouilleert in de Noord-Nigeriaanse provincie Borno.
Het Nigeriaanse leger patrouilleert in de Noord-Nigeriaanse provincie Borno. Foto EPA / Henry Ikechukwu

Na ruim een half jaar bezetting heeft het Nigeriaanse leger de Islamitische terreurgroep Boko Haram weten te verjagen uit de stad Bama. De herovering van de Noord-Nigeriaanse plaats nam bijna een week in beslag, zo meldt het Nigeriaanse leger vandaag. Bama was sinds september vorig jaar in handen van Boko Haram.

Twitter avatar DefenceInfoNG DEFENCE HQ NIGERIA FLASH: Nigerian troops have this afternoon routed terrorists from #Bama in #Borno state. Mopping up operation is ongoing. #NeverAgain

De overwinning op Boko Haram komt volgens persbureau Reuters op een gelukkig moment voor de zittende Nigeriaanse regering van president Goodluck Jonathan. Over twee weken vinden namelijk de verkiezingen in het West-Afrikaanse land plaats. Die verkiezingen werden in februari voor zes weken uitgesteld.

Gezamenlijk hoofdkwartier

Bama ligt in het centrum van de noordelijke provincie Borno, het centrum van waaruit Boko Haram de afgelopen jaren opereert. Vanuit die regio is de organisatie de laatste maanden ook geregeld de grens overgestoken naar buurlanden, zoals Tsjaad, Kameroen en Niger. Sinds begin dit jaar drijft het Nigeriaanse leger de groep steeds verder in het nauw.

Eerder vandaag liet het Nigeriaanse leger ook al weten een gezamenlijk hoofdkwartier te hebben ingesteld met de legers van buurlanden Niger en Tsjaad. Van daaruit willen zij militaire operaties tegen de terreurbeweging opzetten en leiden, zo meldde ANP.