Netanyahu: als ik premier blijf geen Palestijnse staat - ‘verkiezingsretoriek’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu Foto AP/ Ariel Schalit

Er komt geen Palestijnse staat als Benjamin Netanyahu premier van Israël blijft. Dat zei hij vandaag zelf, openlijk, nadat zijn Likoedpartij eerdere opmerkingen hierover vorige week nog ontkende, schrijft persbureau Reuters. Het lijkt verkiezingsretoriek van Netanyahu, sinds 2009 aan de macht, zegt onze correspondent Derk Walters.

Want morgen zijn er verkiezingen in het land, en Netanyahu en Likoed staan er in de peilingen niet goed voor. Het centrum-linkse Zionistische Kamp heeft vier zetels voorsprong genomen, wat zou betekenen dat de kans groot is dat leider Isaac Herzog de kans krijgt een regering te vormen. Walters:

“De enige manier waarop Netanyahu politiek kan overleven, is als zijn partij de grootste wordt. En daarvoor schat hij in dat hij stemmen van rechts moet pakken, bijvoorbeeld van Het Joodse Huis van Naftali Bennett. Gisteren deed Netanyahu op een rechtse demonstratie in Tel Aviv al opvallend rechtse uitspraken, en de uitspraak van vandaag past in dat plaatje.”

Dat zijn het in Israël: rechtse uitspraken. De hardliners in het land zijn tegen de vorming van een Palestijnse staat naast een Israëlische, het belangrijkste uitgangspunt van internationale onderhandelingen over een oplossing van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. In 2009 zei Netanyahu in een speech op de Bar-Ilanuniversiteit in Tel Aviv dat hij voorstander was van de zogenoemde tweestatenoplossing. Vervolgens is er jarenlang daarover onderhandeld, zonder resultaat. Het recentste overleg klapte vorig jaar.

Instabiliteit

Netanyahu zou zelf als officiële reden voor het afwijzen van een Palestijnse staat aandragen dat het Midden-Oosten, mede door de opkomst van een terreurbeweging als Islamitische Staat (IS), nu veel instabieler is dan in 2009. Een Palestijnse staat “op vijftien kilometer van Tel Aviv” zou nu simpelweg te onveilig zijn voor Israël. Maar volgens Walters valt het niet los te zien van eerdere verkiezingsretoriek:

“Zo hamert Netanyahu nu plotseling ook op het bouwen van nieuwe nederzettingen in het bezette Oost-Jeruzalem. Niet dat hij dat niet meent, maar in werkelijkheid zijn er sinds oktober vorig jaar al geen bouwplannen in Oost-Jeruzalem meer aangekondigd. Door dit twee dagen voor de verkiezingen opeens aan te halen, hoopt hij duidelijk op stemmen van (rechtse) kolonisten.”

Lees ook in NRC Handelsblad: Israël is uitgekeken op Netanyahu.(€)

    • Frank Huiskamp