Veel onvrede bij F1-renstallen over ‘onberijdbare’ turbomotoren

Lewis Hamilton in zijn Mercedes. Foto AFP

Tussen Red Bull en Renault loopt de spanning weer op over de motor die de Fransen aan het Formule 1- team leveren. Red Bull teamchef Christian Horner legde gisteren de verantwoordelijkheid voor de slechte seizoensstart in Melbourne bij Renault neer. Horner noemde de Franse V-8 turbomotor „onberijdbaar”.

De Australische coureur Daniel Ricciardo kwam in Australië niet verder dan de zesde plaats, terwijl zijn Russische collega Daniil Kvyat zich voor de start al terugtrok met een kapotte versnellingsbak. En bij Toro Rosso liepen de frustraties hoog op door het uitvallen van Max Verstappen tijdens diens debuut.

Renault werd vorig jaar ondanks technische problemen met de nieuwe hybride turbotechniek tweede in het constructeursklassement. In de strijd met Mercedes, dat in de meeste grands prix de eerste twee plekken opeiste met wereldkampioen Lewis Hamilton en Nico Rosberg, kwam Red Bull er niet aan te pas. Oud-coureur Jos Verstappen, vader van Max, was furieus over de autopech van zijn zoon die met een opgeblazen motor moest opgeven. „Max kan hier niets aan veranderen, het team kan hier niets aan veranderen. Renault moet antwoord geven.”

Renault is niet de enige motorleverancier in de problemen. Honda, leverancier van McLaren, heeft de motor ook niet op orde. De Brit Jenson Button werd laatste, terwijl testrijder Kevin Magnussen de start niet eens haalde.

Op Albert Park werd gisteren de lijn van vorig jaar doorgetrokken. Mercedes was onaantastbaar met tweevoudig wereldkampioen Hamilton als winnaar – zijn 34ste zege – en Rosberg op de tweede plaats, op 1,3 seconde.

Hamilton vertrok van poleposition en stond de leiding niet meer af. „Lewis reed vandaag geweldig: als een ware wereldkampioen”, sprak Rosberg na afloop lovend over zijn ploeggenoot.

Ferrari lijkt de crisis van vorig jaar, toen het meest succesvolle team in de historie van de Formule 1 geen enkele prijs won, alweer te boven. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel werd namens Ferrari derde, maar wel op ruime afstand van Mercedes.

De twintigste Grand Prix van Melbourne was eigenlijk al beslist voordat de race op gang was gekomen. Liefst zeven van de achttien coureurs vielen uit.