Moeder ontvoert kinderen naar grondgebied IS

Een moeder heeft twee van haar vier kinderen vanuit Maastricht ontvoerd naar het grondgebied van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van De Limburger en het Limburgs Dagblad vandaag.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn de kinderen van 8 en 7 jaar onttrokken aan het ouderlijk gezag van de vader. Hiermee is het de eerste kinderontvoering naar het door IS uitgeroepen kalifaat.

Sinds februari 2013 zijn er 46 zaken geweest waarbij kinderen zijn afgereisd naar IS-gebied of waar daartoe een poging is ondernomen, aldus de Raad voor de Kinderbescherming. Bij 31 daarvan ging het om de beide ouders die hun kinderen wilden meenemen of hebben meegenomen. Vijftien minderjarigen reisden in hun eentje af naar Syrië of troffen daarvoor voorbereidingen.

Rekruteringsnetwerk

De moeder zou met vervalste documenten hebben gereisd, aldus het OM. Ze zou bij haar reis hulp hebben gehad vanuit Maastricht. Politie en justitie onderzoeken of sprake is van een netwerk in de Limburgse hoofdstad dat mensen probeert te rekruteren en helpt naar Syrië af te reizen.

In totaal zouden er zes Maastrichtenaren naar IS-gebied zijn afgereisd. In december kwam een 19-jarige jongen om bij gevechten in Syrië. Een maand daarvoor keerde een 19-jarige vrouw, Aïcha, terug uit Syrië bij haar moeder in Maastricht. Bij haar terugkomst werd ze opgepakt op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie. Eind december blies de eveneens 19-jarige Sultan zich op in Bagdad in Irak. Daarbij kwamen 23 mensen om.

Tsjetsjeense

De kranten hebben een reconstructie geschreven van de ontvoering. De 33-jarige Tsjetsjeense moeder zou eind oktober vertrokken zijn met de twee kinderen. Direct daarna werd een internationaal signalement van de moeder en de kinderen verspreid. Waarschijnlijk is ze na omzwervingen in Europa vanuit België naar Griekenland gevlogen, en vanuit daar naar Syrië afgereisd.

Volgens het OM is het niet mogelijk de kinderen terug te halen uit het IS-gebied. Alleen als de moeder naar een ander land reist, zou Nederland kunnen proberen de kinderen met hun Nederlandse vader te herenigen. De twee jongste kinderen van de Tsjetsjeense, van andere vaders, zijn achtergelaten bij hun oma in Maastricht.

Een ongedateerde foto van kinderen met IS-vlaggen in Raqqa, waar het hoofdkwartier van de terreurgroep is gevestigd. Een moeder uit Maastricht die haar twee kinderen (niet op de foto) heeft ontvoerd zou naar de stad zijn afgereisd.

Een ongedateerde foto van kinderen met IS-vlaggen in Raqqa, waar het hoofdkwartier van de terreurgroep is gevestigd. Een moeder uit Maastricht die haar twee kinderen (niet op de foto) heeft ontvoerd zou naar de stad zijn afgereisd. Foto AP /Raqqa Is Being Slaughtered Silently