Minder doden op provinciale wegen

Vrachtwagens op de provinciale tweebaansweg N209. Foto ANP / BAS CZERWINSKI

Nederlandse provinciale wegen zijn in het afgelopen decennium veiliger geworden. In 2003 kwamen er nog 249 mensen om bij ongevallen op deze wegen. Tien jaar later, in 2013, waren dat er honderd, meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, SWOV.

Ondanks dat de provinciale wegen maar zes procent van het wegennet beslaan, vindt een kwart van alle ongelukken plaats op deze zogenoemde N-wegen. De ANWB meldt in een rapport dat de wegen over het algemeen goed beheerd en onderhouden worden. Echter maakt een combinatie van een te hoge toegestane snelheid en obstakels langs de weg, het niet  geschikt om grote verkeersstromen veilig in goede banen te leiden.

‘Obstakels’ worden aangepakt

Dat er de afgelopen tien jaar dan toch minder dodelijke ongelukken zijn gebeurd op de provinciale wegen, komt volgens het SWOV doordat provincies de ‘obstakels’ langs de wegen aanpakken. Minder bomen langs de N-wegen en vangrails langs de meestal onverharde berm.

Meer geld

In de aanloop naar de verkiezingsronde op woensdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend dat de Nederlandse provincies dit jaar meer geld gaan uitgeven aan de aanleg en het onderhoud van wegen.

    • Maarten Back