Melken, killen en dan villen

Foto Courtney Sacco/Ap

Spanje heeft zijn toreadors, Houston zijn rodeo en Sweetwater de ratelslang. Vier dagen lang zorgt het rammelende reptiel voor familievermaak in het stadion van Sweetwater, een dorpje 160 kilometer ten westen van de stad Midland, in de Amerikaanse staat Texas. Sinds 1958 wordt hier de jaarlijkse ‘Sweetwater Jaycees Rattle Snake Round up’ gehouden, een traditie oorspronkelijk bedoeld om de populatie van de gifslang in de regio op peil te houden. Een maand voor het oudste en grootste slangenfestival van Texas verdrijven jagers serpenten in de wijde omgeving uit hun holen met behulp van gas. De ongeveer 1.000 slangen die op die manier buit worden gemaakt, goed voor 5.000 kilo slangenvlees in totaal, worden voor het oog van de dagjesmensen gemolken en daarna achtereenvolgens neergeschoten, onthoofd en gevild. Het vierdaagse evenement brengt zo’n twee miljoen dollar in de gemeentekas van het 11.000 inwoners tellende dorpje. Bezoekers kunnen zelf meedoen met het villen, gefrituurd slangenvlees eten - vergelijkbaar met de smaak van kip - of hun handafdruk achterlaten in slangenbloed.