Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Man krijgt 18 jaar cel voor moord op ex-vriendin

De 23-jarige Sander V. is veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf vanwege de moord op zijn ex-vriendin, een Zweedse studente. Het OM had twintig jaar cel geëist.

Dat meldt persbureau ANP. De man moet ook 8.000 euro schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van zijn ex-vriendin.

Sander V. nam op 10 september 2013 vanuit zijn woonplaats Utrecht de eerste trein naar Den Bosch. Hij wachtte zijn negentienjarige ex daar op bij haar huis en viel haar aan met een mes. V. heeft de moord altijd ontkend. Het bewijsmateriaal bestond onder meer uit bloed van het slachtoffer op zijn schoenen en dna op het achtergelaten mes. Ook hadden getuigen hem herkend.

Opstelten ontfermde zich over zaak

Oud-minister Opstelten ontfermde zich destijds over de zaak: de vrouw had bij de politie gemeld dat ze zich bedreigd voelde, maar haar aangifte werd niet in behandeling genomen. De man stuurde haar bedreigende sms-berichten. Haar werd geadviseerd contact met hem te vermijden. Bij een volgend bezoek zouden agenten haar zaak wel opnemen. Opstelten wilde hierover opheldering van de korpsleiding.