Maastrichtse moeder ontvoert twee kinderen naar IS-gebied

Een moeder heeft twee van haar vier kinderen vanuit Maastricht ontvoerd naar het grondgebied van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van De Limburger en het Limburgs Dagblad vandaag.

De 33-jarige Tsjetsjeense moeder zou eind oktober vertrokken zijn met de twee kinderen. Direct daarna werd een internationaal signalement van de moeder en de kinderen verspreid. Waarschijnlijk is ze na omzwervingen in Europa vanuit België naar Griekenland gevlogen, en vanuit daar naar Syrië afgereisd. Ze zou momenteel verblijven in Raqqa, waar IS zijn hoofdkwartier heeft.

Volgens het OM zijn de kinderen, een zoon van 8 en een dochter van 7 jaar, onttrokken aan het ouderlijk gezag van de Nederlandse vader. Hiermee is het de eerste kinderontvoering naar het door IS uitgeroepen kalifaat.

Sinds februari 2013 zijn er 46 zaken geweest waarbij kinderen zijn afgereisd naar IS-gebied of daartoe een poging is ondernomen, aldus de Raad voor de Kinderbescherming. Bij 31 daarvan ging het om de beide ouders die hun kinderen wilden meenemen of hebben meegenomen. Vijftien minderjarigen reisden in hun eentje af naar Syrië of troffen voorbereidingen.

Volgens het OM is het niet mogelijk de kinderen terug te halen uit het IS-gebied. Alleen als de moeder naar een ander land reist, zou Nederland kunnen proberen de kinderen met hun Nederlandse vader te herenigen. De twee jongste kinderen van de Tsjetsjeense, van andere vaders, zijn achtergelaten bij hun oma in Maastricht.

De Tsjetsjeense zou met vervalste documenten hebben gereisd, aldus het OM. Ze zou bij haar reis hulp hebben gehad vanuit Maastricht. Politie en justitie onderzoeken of sprake is van een rekruteringsnetwerk in de Limburgse hoofdstad dat mensen helpt naar Syrië af te reizen.

In totaal zouden zes Maastrichtenaren naar IS-gebied zijn afgereisd. In december kwam een 19-jarige jongen om bij gevechten in Syrië. Een maand daarvoor werd een 19-jarige vrouw (Aïcha) bij haar terugkomst uit Syrië opgepakt. Eind december blies de eveneens 19-jarige Sultan zich op in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daarbij kwamen 23 mensen om.