Maak een opleiding maar eens rendabel

Sparta investeert in de jeugdopleiding, die pareltjes oplevert. Maar wie profiteert? Onlangs kaapte PSV weer een talent weg. „Het is amper vol te houden.”

Illustratie Aniek Thijmes

Eerst de eigenaardige aanvaller Memphis Depay, toen bravoureback Jetro Willems en nu de begaafde middenvelder Laros Duarte. Het zoveelste jonge talent dat Sparta verruilt voor PSV. „PSV kaapt diamant Duarte weg bij Sparta”, kopte het blad VI. De achttienjarige jeugdinternational tekende een driejarig contact.

Ten tijde van het nieuws is Sparta-voorzitter Rob Westerhof in Hongkong. De gewezen bestuurder van Philips gaat daar onder meer op bezoek bij de Asia Football Coaching Academy, waarmee zijn club een samenwerking onderhoudt. Hij praat, schudt vele handen en geeft interviews aan lokale pers. Doel achter deze formaliteiten: geld verdienen voor Sparta.

Zijn bezoek en de transfer van Duarte staan niet los van elkaar. Westerhof had weliswaar nog andere zakenafspraken, maar de voetbalacademie bezocht hij toch vooral vanwege de wrange situatie die is ontstaan door transfers zoals die van Duarte. De club verdient soms zo weinig aan dit soort spelers dat de baten niet opwegen tegen de kosten. Westerhof: „De opleiding van Sparta is in alle opzichten top, maar met de huidige opleidingsvergoedingen is dit amper vol te houden.” Dus boort Sparta sinds vorige zomer alternatieve geldstromen aan. Cash voor kennis in Azië. Er is zelfs een heuse ‘Sparta Azië ambassadeur’.

SV Wilhelmshaven

Het probleem van Sparta is ontstaan doordat de FIFA de opleidingsvergoedingen vorig jaar flink heeft verlaagd. Van 90.000 naar 10.000 euro per opleidingsjaar. Duarte, die een kleine tien jaar bij Sparta speelde, kostte PSV daarom zo’n 100.000 euro. En niet de tonnen die de club volgens de oude regels had moeten betalen.

Het is alsof een advocatenkantoor jaren investeert in een trainee die vervolgens naar een andere firma verkast als hij eindelijk toe is aan zijn eerste zaak: behoorlijk bitter.

Niet toevallig uitte bondsvoorzitter Michael van Praag onlangs kritiek op de regelwijziging. „Het eerste wat ik als FIFA-voorzitter zal doen is de opleidingsvergoeding weer verhogen naar 90.000 euro per seizoen”, zei hij na zijn campagnetour door Zuid-Amerika. Hoewel de kans klein is dat hij Sepp Blatter opvolgt bij de FIFA, was het niettemin een steunbetuiging aan het adres van clubs als Sparta. Van Praag: „Ik krijg overal in de wereld complimenten voor de opleiding in Nederland, maar met deze maatregel draait de FIFA de opleiding de nek om. Voor een fooi vallen talentvolle spelers weg te halen. Dat is niet in het belang van het voetbal.”

Een van de oorzaken achter de regelwijziging was een rechtzaak in Duitsland. SV Wilhelmshaven uit de Regionalliga weigerde 157.000 euro te betalen voor een Argentijnse speler, waarna de Duitse bond de club punten ontnam en verplicht liet degraderen. Onterecht, oordeelde de rechter. De vergoeding botste met de Europese wetgeving over vrije keuze van werk.

Prestige

Had Duarte onder contract gestaan bij Sparta, dan zou alles anders kunnen zijn. Dan had de club misschien wel acht ton kunnen verdienen, zoals in 2011 bij de toen zeventienjarige Jetro Willems. Maar wat technisch directeur Leo Beenhakker ook probeerde, de speler zelf wilde niet verlengen. Grote kans dat hij wist van de belangstelling van PSV.

De speler zelf zal er ongetwijfeld niet bij hebben stilgestaan dat de opleidingsvergoeding ooit is bedacht om kosten te dekken. Coaches, vervoer, kleding en knappe trainingsvelden – opleiden slurpt geld. Sparta besteedt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen euro aan de jeugd, in de hoop dat het de club sportief of financieel wat oplevert. In het geval Duarte: geen van beide. Hooguit prestige. Weer een Sparta-jongen naar een grote club, nadat onder anderen Memphis Depay, Jetro Willems, Georginio Wijnaldum, Kevin Strootman en Anwar El Ghazi hem zijn voorgegaan. Maar wat dat waard is? Nogal weinig in een tijdperk waarin het klassieke Sparta al jaren vergeefs strijdt om promotie naar de eredivisie.

PSV koerst daarentegen af op het landskampioenschap. Door de overwinning op FC Groningen van gisteren (2-1) staat de ploeg nog altijd elf punten voor op Ajax. Succes lonkt. Nu en dankzij slim scouten mogelijk ook in de toekomst. Laros Duarte, onthoud die naam.

    • Fabian van der Poll