‘Leider Moslimbroederschap krijgt nogmaals de doodstraf’

Een beeld van leden van de verboden Moslimbroederschap. Mohammed Badie staat rechts. Foto EPA / STR

De leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie, is in Egypte opnieuw ter dood veroordeeld. Badie kreeg vorig jaar al eens de doodstraf opgelegd voor zijn rol bij de protesten na de militaire coup in 2013. Hij is nu nogmaals ter dood veroordeeld in een andere zaak, zo meldt persbureau AFP vandaag.

De Egyptenaar krijgt zijn straf ditmaal omdat hij plannen maakte voor “geweldpleging tegen de staat”, zo meldt het Franse medium op gezag van bronnen bij de rechtbank. Naast Badie kregen vandaag nog dertien leiders van de Moslimbroederschap de doodstraf opgelegd vanwege hun rol bij de plannen.

Eerdere doodstraf omgezet in levenslang

In april vorig kreeg Badie al eens dezelfde straf, omdat hij betrokken was bij de aanval op een politiebureau. Daarbij werden nog een kleine zevenhonderd anderen ook ter dood veroordeeld. Ook kreeg hij de afgelopen jaren volgens AFP nog eens vier keer een levenslange celstraf opgelegd.

Badies eerste doodstraf werd in augustus vorig jaar omgezet in een levenslange celstraf. De Egyptenaar is de absolute leider van de Moslimbroederschap, die in Egypte sinds 2013 te boek staat als een terroristische organisatie.

    • Joost Pijpker