Kijkje in (bij)keuken van politicus: altijd riskant

Politici die luxe of sober privéleven tonen, oogsten kritiek

Varoufakis serveert zijn vrouw salade. Zaterdag nam hij afstand van de bekritiseerde fotoreportage inParis Match. Foto Paris Match

Politici zijn ook maar gewone mensen. En dat laten ze graag zien, zeker in verkiezingstijd. Daarom poseerde de vrouw van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige maand enthousiast in hun huis, in een zeer eenvoudige, afgebladderde keuken. En zagen we de Britse oppositieleider Ed Miliband en zijn vrouw een mok thee drinken in een wel heel sober keukentje. Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, toonde juist zijn luxe leven. Maar nu heeft hij spijt.

In de woonkamer, achter de piano, op het balkon, aan het diner. Varoufakis en zijn vrouw namen flink de tijd voor de fotoshoot van het Franse blad Paris Match. In Griekenland kwam veel kritiek op de fotoserie, gemaakt in hun luxueuze appartement in Athene. Terwijl het land worstelt met schulden, toonde Varoufakis in welke weelde hij woonde. Kon hij zich niet wat minder laten fotograferen en harder werken, vroeg Varoufakis’ partijgenoot en europarlementariër Papadimoulis.

Gisteren kwam Varoufakis terug op zijn glamourfoto’s. De ‘esthetiek’ bevalt hem niet, achteraf gezien, zei hij. Had hij het maar niet gedaan.

Dat zullen de Netanyahu’s ook gedacht hebben na het inkijkje dat Sara Netanyahu gaf in hun woning. Afgebladderde keukenkastjes, krakende deuren, kapotte lampen. Dit was volgens Sara de rauwe werkelijkheid waarin zij en haar man leefden. Later bleek het te gaan om de keuken van hun bedienden. Morgen gaat Israël naar de stembus.

Een portret van de BBC leverde Ed Miliband vorige week ook niet de gehoopte positieve publiciteit op. Met zijn vrouw Justine liet de sociaal-democratische voorman zich filmen in zijn nederige keuken, tegenover de grijze vuilnisbak en de gifgroene wasmand. Met een nogal zuinige blik. Rechtse tabloids wisten er, krap twee maanden voor de verkiezingen, wel raad mee. Ze bekritiseerden de kitchenette als ‘communistisch’.

Later bleek: het keukentje is een tweede (bij-)keuken in Milibands miljoenenvilla in Noord-Londen. Handig voor de bereiding van simpele versnaperingen of een kop thee. Ook dit was reden voor kritiek – en voor een nieuwe bijnaam: Ed ‘Two Kitchens’ Miliband.

    • Marije Willems