Verkrachte non (71 of 74) vraagt om vergiffenis van drie of vier daders

Twee weken nadat de Indiase autoriteiten een documentaire over verkrachting verboden uit vrees voor ordeverstoringen, melden vlammende krantenkoppen de verkrachting van een bejaarde non bij Kolkata (Calcutta).

Zaterdagochtend beroofden zes gewapende mannen een christelijke school in Ranaghat, in de oostelijke deelstaat West-Bengalen. Volgens een bestuurder pleegden zij diefstallen en „ontheiligden” ze de kapel. De non zou zijn verkracht door drie of vier mannen „omdat ze zich verzette tegen de rovers”.

De non – 71 of 74 jaar, de bronnen lopen uiteen – bad gisteren ten overstaan van journalisten voor vergiffenis van de daders. „Mijn hart is gebroken”, zei ze. Volgens ziekenhuispersoneel was ze bezorgder om de veiligheid van de school dan om haar gezondheid.

Gisteren baden christenen in heel India voor het heil van de non. De politie verspreidde beveiligingsbeelden van drie aanvallers. Het onderzoek is in handen van de CID, de speciale politie van West-Bengalen. Acht mannen worden vastgehouden voor verhoor.

De inval wakkert de vrees aan van Indiase christenen voor hindoeïstische extremisten. Volgens hen treden zij brutaler op nu India een hindoeïstisch georiënteerde regering heeft onder premier Modi. Eerder waren kerken in Delhi en Bangalore doelwit van dieven en brandstichters. Gisteren werd een kerk in aanbouw in de deelstaat Haryana vernield. Het kruisbeeld werd vervangen door een beeld van hindoegod Hanuman.

Ook in Pakistan heerst angst onder christenen. Gistermiddag pleegden de Talibaan zelfmoordaanslagen op twee kerken in Lahore. Zeker 14 mensen kwamen om. In tegenstelling tot de Indiase is de Pakistaanse christelijke gemeenschap (zo’n 3 miljoen op een totaal van 180 miljoen inwoners) vaak doelwit van moslimterroristen. De grootste aanslag was in 2013 in Peshawar, waarbij 80 doden vielen.

„Ik zag een beveiliger worstelen met een man”, zei een ooggetuige. „De man blies zich op. Ik zag zijn ledematen door de lucht vliegen.”