General Electric sluit grootste deal Azië tot nu toe

China and Japan. Maps from NASA imagery Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

General Electric verkoopt de consumentenkrediettak van GE Capital in Australië en Nieuw-Zeeland voor zo’n 6,3 miljard dollar aan een investeerdersgroep van onder andere Deutsche Bank. The Wall Street Journal noemt het de grootste zakendeal van 2015 in Azië en het Pacifisch gebied.

Drie miljoen particulieren in de regio zijn klant bij GE. Het bedrijf blijft wel zakenleningen verstrekken. De verkoop past bij de strategie van GE om hun consumentenfinancieringsactiviteiten af te stoten. Het bedrijf wordt door aandeelhouders gedwongen zich meer te richten op de industriële activiteiten, zoals het ontwikkelen van straalmotoren of CT scanners. GE sneedt de afgelopen jaren al fors in bedrijfstakken in onder andere Japan en Turkije.

Murdoch niet eens met hervormingen mediawet Australië

Mediamagnaat Rupert Murdoch is boos op de Australische minister van Telecommunicatie Malcolm Turnbull, schrijft The Sydney Morning Herald.

Turnbulls voorgestelde media-hervormingen moeten meer fusies tussen kranten, televisie- en radiozenders toelaten. Maar de wetgeving zou het monopolie van zenders Seven, Nine, Ten op sportuitzendingen juist beschermen, betoogt Murdoch. Hij wil daarom dat de minister vertrekt.

Twitter avatar rupertmurdoch Rupert Murdoch Aust! Turnbull’s plans to scrap certain rules suit buddies at Nine. Can’t oppose dumping all regs but not this. Nice to see how MT plays.

Volgens The Sydney Morning Herald heeft Turnbull een verzoek van Foxtel - de commerciële zender die voor de helft in handen is van Murdoch - afgeschoten om het gratis sportevenementen te laten uitzenden, waarvoor geen rechten betaald hoeven te worden. Aangenomen wordt dat de beslissing van Turnbull te maken heeft met het feit dat hij een concurrent is van premier Tony Abbott voor het partijleiderschap de centrum-rechtse Liberal Party of Australia. Een plan om Foxtel meer sport te laten uitzenden zou niet goed liggen bij de kiezer.

De rest van de hervormingen die Turnbull voorstelt, lijken wel goed ontvangen te worden door andere televisiezenders. Zij zijn blij dat de regels voor fusies en overnames minder strikt zullen worden. Gedacht wordt dat Australische mediabedrijven zich met de voorstellen van Turnbull beter kunnen verweren tegen de concurrentie van online media, maar ook bedrijven als Google en Netflix.

Meer anime naar buitenland

Hoe beschermt Japan haar anime, popmuziek, mode en andere hippe zaken tegen auteursrechtschendingen? Door te investeren, meldt Asia Nikkei Review.

https://youtu.be/zVRc7kTagFQ
Het Cool Japan Fund, dat Japanse popcultuur moet stimuleren en promoten in het buitenland, gaat de export van officiële producten flink opjagen. Het fonds dat in 2013 werd opgezet beheert 41 miljard yen (320 miljoen euro) om dat te doen. In februari werden negen projecten opgezet om bijvoorbeeld makers van Japanse tekenfilms, die vooral voor binnenlandse consumenten worden gemaakt maar in de hele wereld bekeken worden, te helpen nieuwe markten aan te boren.

    • Hans Klis