Ergste vervuilers komen hier weg met de laagste energiebelasting

Illustratie Marian Kamensky

Een Rotterdamse bakkerij die minder dan 50 duizend KWh per jaar verbruikt, betaalt ruim 90 keer meer energiebelasting per KWh dan de grote raffinaderij om de hoek, ontdekten Pier Vellinga, Jan Terlouw en Roebyem Anders.

Het is duidelijk dat de gaskraan in Groningen verder dicht moet. Dus moet Nederland dringend op zoek naar alternatieve energiebronnen. Duurzame energie moet dat zijn, want Nederland loopt beschamend achter op andere Europese landen als het gaat om duurzame energie. Het kabinet heeft de sleutel daarvoor zelf in handen. Daarmee bedoelen we het volgende.

De vervuiler betaalt: dat is de leidraad die onze overheid op veel terreinen toepast. Verontreinig je grond als bedrijf? Dan krijg je ook de rekening van de schoonmaak gepresenteerd. Produceert je onderneming veel afval? Dan moet je ook stevig lappen om er (legaal) weer vanaf te komen. Gek genoeg redeneert diezelfde overheid precies andersom bij luchtvervuiling door stroomverbruik.

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Ergste vervuilers komen hier weg met de laagste energiebelasting’ (€)

Pier Vellinga is hoogleraar klimaatverandering, Jan Terlouw is oud-minister Economische Zaken en Roebyem Anders is medeoprichter zonnepanelenleverancier Sungevity Nederland.