#DvdW: exact 75 jaar geleden stierf de bedenkster van Nils Holgersson

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in Boekenland. Vandaag herdenkt hij de 75ste sterfdag van de eerste vrouw die de Nobelprijs voor literatuur kreeg (in 1909). Ze debuteerde met een plattelandssaga maar werd wereldberoemd door een kinderboek.

Voor zijn ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ bekijkt Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in Boekenland. Vandaag herdenken we de 75ste sterfdag van de eerste vrouw die de Nobelprijs voor literatuur kreeg (in 1909). Ze debuteerde met een plattelandssaga maar werd wereldberoemd door een kinderboek.

Selma Lagerlöf (1858-1940) is in Zweden een nationaal monument; niet alleen door haar literaire oeuvre en haar voorbeeldig geëmancipeerde leven, maar ook door haar daadkracht in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog (ze hielp onder meer de joodse dichteres en latere Nobelprijswinnares Nelly Sachs aan een visum). Lagerlöf 1001004002055761debuteerde in 1891 met Gösta Berlings Saga, het eerste van vele boeken die zich afspeelden in haar Zuid-Zweedse geboortestreek Värmland. De roman, die gezien wordt als een hoofdwerk van de Zweedse neoromantiek, vertelde een sprookjesachtig verhaal over een temperamentvolle avonturier die onder de invloed van een gevallen gravin een beter mens wordt.

Lagerlöfs voorliefde voor noordse sagen en legenden kwam ook tot uitdrukking in haar korte verhalen en in haar beroemdste boek Nils Holgerssons wonderbare reis (1906-1907), dat oorspronkelijk bedoeld was als schoolboek over de Zweedse geografie en geschiedenis. Nils Holgersson, de luie pestkop die wordt omgetoverd in een kabouter en reizend door Zweden op de rug van een gans zijn karakter verbetert, geldt als een van de grote figuren uit de kinderliteratuur. Zijn wonderbare reis is maar een van de vele verhalen van Lagerlöf die in de afgelopen veertig jaar verfilmd zijn.

Voor meer edities van de ‘Dagkalender van de Wereldliteratuur’ zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz