Duitse neonaziband ‘Kategorie C’ zoekt toevlucht in Nederland

Optredens van de extreemrechtse Duitse band Kategorie C zijn in Duitsland al een tijdje verboden. Toch geeft de op voetbalhooligans gerichte muziekgroep, met een aanhang bij rechtsextremisten en neonazi’s, volgende week een optreden. In het Twentse Lösser.

Bandleden van Kategorie C op albumhoes Hungrig, Bissig, Wild. Foto YouTube / Kategorie C

Optredens van de extreemrechtse Duitse band Kategorie C zijn in Duitsland al een tijdje verboden. De op voetbalhooligans gerichte muziekgroep, met een aanhang bij rechtsextremisten en neonazi’s, heeft 21 maart aanstaande toch een optreden gepland staan en zoekt daarom toevlucht in Nederland.

In de gemeente Losser, in het oosten van Twente, zijn al drie aanvragen binnengekomen van de band die momenteel schuil gaat onder de naam ‘Hungrige Wölfe’. De bandleden, die zelf ook op de hoogte zijn van hun gewelddadige reputatie, proberen een zaal te huren onder het mom van een bruiloft of een verjaardagsfeestje. Fans krijgen een paar uur van te voren via de mail te horen waar het optreden plaats zal vinden. De opkomst bij een gemiddeld optreden van Kategorie C: driehonderd man.

Burgemeester Losser

Een mail van burgemeester Michael Sijbom, naar alle horecagelegenheden in Losser, moet ervoor zorgen dat de gemeente zaterdagavond niet verrast wordt door honderden aanhangers van de band. Volgens Sijbom zijn de bandleden inmiddels ook op de hoogte dat ze niet welkom zijn:

“Afgelopen donderdag meldden twee leden van de band zich bij het loket van het gemeentehuis. Ik had geen idee om wie het ging, maar later bleek dat het bandleden van Kategorie C betrof. Ze kwamen vertellen dat ze een heel keurige band zijn. Ze waren normaal gekleed, maar dat past bij hun tactische aanpak.”

Twitter avatar michaelsijbom Bgm Michael Sijbom Ook vanuit onze regio krijg ik signalen dat Duitse Neonazi band Kategorie C zalen probeert te huren. Heb mijn horeca per email gewaarschuwd!

De burgemeester heeft niet met de leden gesproken en geeft aan daar ook geen behoefte aan te hebben.

Omliggende gemeenten

Naast de drie aanvragen in Losser, weet Sijbom van ambtsgenoten dat elders in Twente ook nog aanvragen gedaan zijn door de band:

“Maar ook meer noordelijk, waaronder Drenthe en Groningen.”

Kerkrade

Het is overigens niet de eerste keer dat Kategorie C uitwijkt naar Nederland voor een optreden. In 2012 trad de band op in de club Black Onyx in Kerkrade zonder dat iemand daar van op de hoogte was. In totaal waren er toen tweehonderd fans en verliep het concert zonder incidenten.

De naam

De naam Kategorie C is een code voor gewelddadige voetbalfans. De bandleden maakten deel uit van een groep hooligans van voetbalclub Werder Bremen. In een van de teksten zingt de groep “Duitsland, wit en zwart zijn de kleuren van je shirt maar helaas ook van je spelers.” De zanger van de band Hannes Ostendorf is in 1991 opgepakt voor het gooien van een brandbom naar een asielzoekerscentrum. Ook heeft hij een verleden achter zich als zanger van de Duitse neonazi-band Nahkampf.

Verbieden

Tot op heden zijn in Losser geen verdere aanvragen bekend. Mocht zaterdagavond toch blijken dat Kategorie C afgereisd is naar Losser, dan heeft de burgemeester nog een troef achter de hand:

“Mocht het ze lukken een zaalhouder hiervoor te strikken, kunnen burgemeesters dit optreden nog altijd verbieden op grond van verstoring van de openbare orde en veiligheid. Want als burgemeester wil je geen voetbalhooligans in huis halen.”

    • Maarten Back