DSM vindt koper voor 2 onderdelen: private-equityfirma CVC

Logo van het chemieconcern Koninklijke DSM Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

DSM heeft enkele bedrijfsonderdelen die al langer in de etalage stonden, in een nieuw bedrijf ondergebracht. Het speciaalchemiebedrijf houdt daarin een minderheidsbelang van 35 procent, de rest wordt verkocht aan van private-equitybedrijf CVC.

Dat maakte DSM vanochtend bekend. Met de transactie is een bedrag van 600 miljoen euro gemoeid. Daar kan, afhankelijk van de toekomstige financiële prestaties, nog 175 miljoen euro bijkomen.

DSM verwacht aan het einde netto tussen de 300 en 350 miljoen euro aan de verkoop over te houden. Het bedrijf schrijft in het eerste kwartaal ongeveer 130 miljoen euro af van het bedrag waarvoor de twee onderdelen in de boeken stonden.

Concentratie

De twee af te stoten onderdelen, genaamd Polymer Intermediates en Composite Resins, maken composietharsen en grondstoffen voor onder meer plastic, nylon en lijm.

DSM had in het najaar al aangekondigd van de onderdelen af te willen en zich alleen te willen concentreren op voeding (zoals vitamines) en materialen (voor bijvoorbeeld auto’s, verpakkingen en smartphones).

Bij het nieuwe, nog naamloze bedrijf werken 1.950 mensen. De omzet over 2014 wordt geschat op 2,1 miljard euro, de brutowinst (EBITDA)op 106 miljoen. CVC gaat er de scepter zwaaien.

Lees bij NRC Q: DSM maakt van alles wat voor iedereen - en dat is een probleem.

    • Eva Smal