Drie vragen over de VVD

1 Wat is het belangrijkste campagnepunt van de VVD?

Koers houden. Niet de boel weer overhoop gooien, maar kies voor politieke stabiliteit. Punt is alleen dat de VVD afgelopen weken vooral bezig is geweest met reageren op incidenten en gedoe binnen de eigen partij. Eerst het Tweede Kamerlid Mark Verheijen dat vertrok vanwege zijn declaratiegedrag en vorige week stond in het teken van de twee VVD-bewindspersonen Fred Teeven en Ivo Opstelten die opstapten.

2 Welke tactische en strategische keuzes maakt de VVD?

Premier Rutte heeft zelf gezegd dat de verkiezingen een grote landelijke component hebben. De partij zet hem ook in om wat de ‘premiersbonus’ heet, binnen te halen. Rutte riep alle andere partijen op hun „eigenbelang opzij te zetten” en vooral met het kabinet samen te werken. Zie ook de online veel gedeelde ‘minidocumentaire’ die Rutte van zichzelf liet maken in deze context: in het filmpje is een vlotte premier de hele dag bezig met wat het beste is voor Nederland.

3 Hoe zijn de vooruitzichten bij de verkiezingen?

Gezien alle gedoe rond de partij vallen die nog mee. Het vertrek van Opstelten en Teeven heeft wel het imago van het kabinet geschaad, maar had niet zoveel invloed op de peilingen voor de VVD. De VVD zou, als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, 25 van de 41 zetels overhouden.