Drie vragen over de PvdA

1 Wat is het belangrijkste campagnepunt?

Geen nieuwe onzekerheid, door met herstel. Net als coalitiegenoot VVD benadrukt de PvdA vooral dat, nu het langzaam weer wat beter gaat met de economie, dit herstel niet op het spel gezet moet worden. De sociaal-democraten kiezen dus ook expliciet de landelijke politiek als zwaartepunt van de campagne.

2 Welke tactische en strategische keuzes maakt de PvdA?

Anders dan bij de verkiezingscampagnes vorig jaar staat de PvdA nadrukkelijker aan dezelfde kant als de VVD. Niet voor niets pakte Samsom vorige week samen met premier en VVD-leider Rutte D66-leider Pechtold aan in een tv-debat: D66 wil komende jaren verder bezuinigen, de coalitie niet.

3 Hoe zijn de vooruitzichten?

Ronduit slecht. De derde grote nederlaag op rij dreigt, sinds de succesvolle Tweede Kamerverkiezingen van september 2012. De partij zou zeven van de veertien zetels in de senaat overhouden. Als er Tweede Kamerverkiezingen gehouden zouden worden, zou de PvdA vijftien van de 38 zetels overhouden.